I ON ODLAZI?

GLAVAŠ ODSTUPIO S MJESTA ŠEFA HDSSB-A: ‘Pravosuđe mi visi o vratu. Planiram u Hercegovinu, popričat ću s Mamićem’

‘Hrvatsko pravosuđe je rak-rana hrvatske države pri čemu ne mislim samo na sudove, nego i na DORH i pogotovo na DSV, koje je izvor svega zla i od njih treba krenuti reforma’, rekao je Glavaš

Branimir Glavaš više nije predsjednik HDSSB-a, a kao razlog povlačenja s funkcije naveo je pravosudni postupak u kojem je optužen za ratne zločine u Osijeku tijekom 1991. i 1992. godine i koje kreće ispočetka. Pritom nije rekao znači li to i da se povlači iz politike, javlja Jutarnji list.

Tvrdi da je “politički talac” hrvatskog pravosuđa 16 godina. “To mi visi kao uteg o vratu i smatram da se trebam povući, omogućiti mladim ljudima da samostalno sudjeluju na lokalnim izborima”, rekao je Glavaš, a stranku će do rujna voditi njegov dugogodišnji bliski suradnik Ivica Završki.

‘GDJE SU ONI BILI 1991.?’; Glavaš je ogorčen prijedlogom zakona: ‘Pa 300.000 ljudi uopće nije trebalo dobiti status branitelja’

‘Pravosuđe je rak-rana hrvatske države’

Govoreći o stanju u hrvatskom pravosuđu, izjavio je da će se možda aktivno uključiti u pokret za njegovu reformu. “Hrvatsko pravosuđe je rak-rana hrvatske države pri čemu ne mislim samo na sudove, nego i na DORH i pogotovo na DSV, koje je izvor svega zla i od njih treba krenuti reforma. DSV je zapravo trgovačko društvo, koje bira suce ispod stola, u dealu – ja tebi, ti meni. Tako se biraju suci i tako funkcionira hrvatsko pravosuđe.

Nema reforme dok se ne reformira DSV. U našem je pravosuđu 50 posto sudaca koji dolaze iz redova koji hrvatsku državu ne mogu smisliti, 25 posto nisu sposobni biti suci, a možda ih je 25 posto koji i u stručnom i u moralnom smislu zadovoljavaju uvjete da obnašaju dužnost sudaca”, rekao je Glavaš.

JE LI SE OVO MOGLO SPRIJEČITI? Mamićeva molba za izvršenje kazne u BiH stigla u Zagreb – glasnogovornik suda otkrio što slijedi

Sviđa mu se Mamićeva inicijativa

Na pitanje planira li se pridružiti Zdravku Mamiću u njegovoj, kako je naziva, “reformi hrvatskog pravosuđa”, otkrio je za Jutarnji list da očekuje da će razgovarati s Mamićem jer uskoro planira provesti neko vrijeme u Hercegovini.

“S njim se nisam još vidio, ali uskoro planiram provesti neko vrijeme u Hercegovini, pa vjerujem da ću ga sresti i da ćemo popričati. U potpunosti mi se sviđa inicijativa koju je on pokrenuo, ali smatram da ni on ni ja sami ne možemo ništa napraviti. Zato je potreban građanski pokret koji bi poslao jasnu poruku hrvatskoj vlasti da ovako dalje ne ide”, rekao je Glavaš.

MINISTAR PRAVOSUĐA: ‘Ako sud odbije molbu Mamića za služenje kazne u BiH, moguće je raspisivanje tjeralice’

Povratak na Net.hr