Stranka Glas u povodu Svjetskog dana posvojenja pozvala je u ponedjeljak Vladu da prestane diskriminirati i ugrožavati prava djece posvojene prije 2015., jer uživaju manju pravnu zaštitu u odnosu na djecu posvojenu nakon toga.

"Obiteljski zakon iz 2015. propisuje da se posvojenoj djeci dodjeljuje novi osobni identifikacijski broj ako je to potrebno zbog zaštite prava i interesa djeteta. Kako Vlada nije omogućila retroaktivnu primjenu te odredbe, djeca posvojena po Obiteljskom zakonu iz 2015. uživaju veću pravnu zaštitu u odnosu na djecu posvojenu po prethodnim obiteljskim zakonima" upozorio je Glas.

Time je, ističe, stvorena različita pravna zaštita djece, što je nedopustivo.

Traže se izmjene zakona

Glas je još 2018. godine u dva navrata u saborsku proceduru uputio izmjene zakona koje bi navedenu diskriminaciju ukinule, no prijedlozi su svaki put odbijeni uz obrazloženje da će Vlada to riješiti vlastitim izmjenama i dopunama zakona, napominje ta stranka.

Dodaje da gotovo tri godine kasnije Vlada nije riješila ništa i prava djece posvojene prije 2015. i dalje ostaju ugrožena.

Glas još jednom apelira na Vladu da riješi ovaj problem te će ponovno u saborsku proceduru uputiti prijedloge izmjena i Obiteljskog zakona i Zakona o OIB-u, koje bi ukinule diskriminaciju dijela posvojene djece, stoji u priopćenju.