SPORNE MJERE

GLAS PORUČUJE DA SE DJECU I DALJE PRISILJAVA NA NASTAVU VJERONAUKA: ‘I oni koji ga ne pohađaju, moraju sjediti na satu’

Podsjećaju da su još u prošlom mandatu u saborsku proceduru uputili prijedlog zaključka kojim bi se Vladu obvezalo na konačno ukidanje diskriminacije i kršenja prava djece koja ne pohađaju vjeronauk

GLAS je u četvrtak upozorio da su učenici osnovnih škola, koji ne pohađaju vjeronauk, zbog epidemioloških mjera ipak prisiljeni sjediti na nastavi, što smatraju diskriminatornim pa su prozvali Vladu i resorno ministarstvo jer nisu za njih pronašli zamjenski izborni predmet.

“Vlada i dalje djecu prisiljava na nastavu vjeronauka. Hrvatski sabor danas raspravlja o izvješću pravobraniteljice za djecu, pa je pravo vrijeme još jednom podsjetiti da su djeca koja ne pohađaju nastavu vjeronauka u osnovnim školama trenutno izložena najgrubljoj diskriminaciji”, priopćili su iz GLAS-a.

Već su upozoravali na problem da učenici koji ne pohađaju vjeronauk zbog epidemioloških mjera bivaju prisiljeni sjediti na nastavi, što GLAS smatra novom i dosad neviđenom razinom diskriminacije u školama.

‘Diskriminacija i kršenje prava’

“Ministarstvo obrazovanja i znanosti ni ove godine nije osiguralo zamjenski izborni predmet za učenike osnovnih škola koji ne pohađaju nastavu vjeronauka, niti se barem potrudilo osigurati da se nastava vjeronauka u svim školama održava prvi ili zadnji sat”, ističe GLAS.

Podsjećaju da su još u prošlom mandatu u saborsku proceduru uputili prijedlog zaključka kojim bi se Vladu obvezalo na konačno ukidanje diskriminacije i kršenja prava djece koja ne pohađaju vjeronauk.

S obzirom na to da prijedlog tada nije prihvaćen, iz stranke najavljuju da će saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš ponovno Saboru predložiti isti zaključak.

“Epidemiološke mjere ne mogu i ne smiju biti izgovor za ovakvo kršenje prava djece i nadamo se da će Vlada i nadležno ministarstvo konačno reagirati i ukinuti praksu prisilnog vjerskog odgoja u osnovnim školama”, kaže se u priopćenju.

Povratak na Net.hr