25 GODINA KASNIJE

GENERALI O POČETKU ‘OLUJE’: ‘Tuđman je htio da u Knin uđemo dan kasnije… Izveli smo jednu varku’

U Kninu je sve spremno za sutrašnju proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosgti, Dana hrvatskih braniterlja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja

Uoči svečanosti na Tvrđavi u Kninu, gdje će devetorici umirovljenih generala odličja uručiti predsjednik Republike Zoran Milanović, za RTL Danas tih povijesnih dana prisjetili su se umirovljeni generali Damir Krstičević i Rahim Ademi.

“Hrvatska vojska bila je spremna za taj završni korak i hvala Bogu da smo ga izvršili kako treba. Oluja je simbol junaštva i hrvatskog uspjeha”, kazao je Krstičević.

MILANOVIĆ PRIREĐUJE PRIJEM NA TVRĐAVI U KNINU: Odlikovat će i brigade HVO-a, Bošnjaci iz Hrvatske poslali mu pismo

‘Mi smo već 4. kolovoza bili spremni ući u Knin’

“Sjećam se, 4. i 7. su bile bratske gardijske brigade i bili smo na glavnom pravcu napada i upravo smo dobili zadaću da brzo i munjevito zauzmemo i oslobodimo Knin. Kao što se zna, 4. i 7. su slomile otpor neprijatelja ovdje na “crvenoj zemlji”. Bili smo spremni, jaki i sposobni. Vjerujte mi, već 4. kolovoza smo bili spremni za ulazak u Knin, ali predsjednik Tuđman je dao naredbu da uđemo 5. kolovoza. Bio je to veliki dan”, prisjetio se Krstičević.

Dodao je da pozdravlja odluku predsjednika Milanovića  da odlikuje četiri gardijske brigade HVO-a koje su sudjelovale u “Oluji”. Kazao je i da dolazak potpredsjednika Vlade i predstavnika srpske manjine Borisa Miloševića u Knin smatra “dobrom odlukom koja će doprinijeti boljem društvu i boljem odnosu sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj.”

BIVŠI MINISTAR KRSTIČEVIĆ IMA NOVU DUŽNOST: Evo na koji položaj ga je imenovao Plenković

‘Upotrijebili su operativnu pričuvu na pogrešnom mjestu’

Umirovljeni general-bojnik Rahim Ademi za RTL Danas kazao je da mu je posebno drago što je oslobađenje Knina izvela operativna grupa Sjever kojom je on zapovijedao.

“Operacija Oluja, ili kako smo je mi nazvali Kozjak, počinje 3. kolovoza kada postrojbe HVO-a izvode operativno stratešku varku prema Glamoču i drugim mjestima. I onda su oni upotrijebili svoju operativnu pričuvu na pogrešnom mjestu, a mi smo 4. krenuli u napad”, otkrio je Ademi.

DETALJI PROSLAVE OLUJE U KNINU, MILANOVIĆ NE ŽELI HOS-OVCE: Govor će održati i general Gotovina

Povratak na Net.hr