Play ponuda

EPILOG NESREĆE / General Turkalj o MiG-u: Našli smo crnu kutiju i sve dijelove zrakoplova, uskoro će se sve otpremiti

Image

'U vrlo kratkom roku smo našli pilote i locirali pad zrakoplova. Tijekom prošla dva dana našli smo sve dijelove zrakoplova, prikupljeni su i pri kraju smo utovara', rekao je brigadni general

8.12.2022.
15:02
Play ponuda

Olupinu MiG-a 21 koji se srušio u općini Voćin danas će izvući i odvesti na daljnji tijek istrage kako bi se utvrdilo je li u pitanju bio kvar motora zbog čega su se dvojica pilota morali katapultirati iz njega. Avion se pri padu prepolovio, dio je izgorio, ostao je samo rep. No izgleda da je preživjela i crna kutija koja bi trebala otkriti što se točno dogodilo.

Image
AKCIJA U VOĆINU /

MORH odvukao ostatke palog zrakoplova kamionom

Image
AKCIJA U VOĆINU /

MORH odvukao ostatke palog zrakoplova kamionom

Pilote su pronašli nakon katapultiranja i isti dan su prebačeni u bolnicu u Zagreb. Jedan je pušten kući, a drugi je imao operaciju koja je prošla uspješno.

Brigadni general Ivan Turkalj, koji je vodio operaciju traganja i spašavanja te prikupljanja dijelova zrakoplova na mjestu pada MiG-a, potvrdio je da su svi dijelovi zrakoplova pronađeni. Novinarima je dao izjavu na oko 200 metara od pada zrakoplova.

'U dva dana pronašli smo sve ostatke zrakoplova'

"U vrlo kratkom roku smo našli pilote i locirali pad zrakoplova. Tijekom prošla dva dana našli smo sve dijelove zrakoplova, prikupljeni su i pri kraju smo utovara. Ostalo je nešto sitnih dijelova. Utovarit ćemo ih i prenijeti u Zagreb", rekao je Turkalj, prenosi RTL.

Nastavio je da jučer županijski državni odvjetnik u suradnju s kriminalističkom policijom proveo očevid te da se dijelovi mogu odvesti s lokacije. "Dodatni očevid dijelova provest će se, ako bude potrebno, u Zagrebu", rekao je. Potvrdio je da su našli i crnu kutiju, ali da ne zna u kakvom je stanju. Na pitanje novinara je li točno ono što su svjedoci rekli, da su piloti svjesno usmjerili avion prema nenaseljenom dijelu, odgovorio je: "To je njihova osnovna zadaća, oni su za to istrenirani, napravili su svoj posao."

'Nije oštećeno ništa od civilnih objekata'

Potvrdio je da će se danas tijekom poslijepodneva prikupiti i posljednji dijelovi srušenog MiG-a i otpremiti. Na pitanje koji je bio najzahtjevniji dio posla, rekao je: "Najizazovnije je i najbitnije je bilo naći pilote, a ono su dobro. Nije oštećeno ništa od civilnih objekata, to je najbitnije." Rekao je da je u operaciji traganja i prikupljanja dijelova sudjelovalo skoro 200 ljudi.

Na pitanje, jesu li se pregledali ostali vojni avioni nakon nesreće odgovorio je da on je "brigadni general", ali kopnene vojske, da je to pitanje za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Play ponuda
Play ponuda