IZ ŠUPLJEG U PRAZNO

GDJE ĆE NAĆI MILIJARDE KUNA ZA VELEDROGERIJE? Ministar Marić: ‘Nije igra, niti kakav blef’; Objavio je i sjajnu vijest za mlade

‘Kamo sreće da je problem s veledrogerijama jedini i kamo sreće da je postojeći dug jedini problem jer, nažalost, novi nastaje’, kazao je ministar financija u RTL Direktu

Danas je postignut dogovor predstavnika Vlade s predstavnicima veledrogerija o vraćanju nagomilanog duga za lijekove. S Vladine strane pregovarači su bili ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić.

“Dogovorili smo otplatni plan do kraja godine”, izjavio je nakon sastanka ministar Beroš. “Bolnice će svesti rokove plaćanja na 180 dana, a ljekarne na 120 dana”, dodao je ministar financija Marić.

KRIZA JE RIJEŠENA; Sastanak Vlade i veledrogerija trajao tek 15 minuta: ‘Dogovorili smo otplatni plan’; Šef Medike: ‘Iznenađeni smo iznosom’

‘Sljedeći korak – rashodovna strana proračuna zdravstva’

A kako će namaknuti novac za vraćanje duga veledrogerijama, ministar Marić objašnjavao je gostujući u RTL Direktu.

“Nije igra niti kakav blef, govorimo ovdje o vrlo ozbiljnim stvarima: lijekovi, zdravlje ljudi, zdravstvo. Ne samo 3,6 milijardi u iduća tri mjeseca, uključujući travanj, svibanj i lipanj, nego do kraja godine u odnosu na onih originalno predočenih 2,7 prema zdravstvu. Gotovo 10 milijardi kuna koji će samo osigurati da dovedemo rokove plaćanja u još uvijek iznad zakonom propisanih, ali stabilnih tih 120 za ljekarne, 180 za bolnice i zato sam i rekao danas, između ostalog, da do kraja godine mislim da trebamo s ovim stvarno podvući crtu. Sljedeći korak apsolutno treba biti prije svega troškovno rashodna strana proračuna zdravstva”, kazao je Marić.

VLADA IPAK POPUŠTA VELEDROGERIJAMA? U planu je još jedna ogromnu isplata kojom bi se normalizirala isporuka lijekova

‘Sada je potrebno podvući crtu’

Na opasku voditelja da svaki ministar obeća kako se takav dug neće ponoviti, Marić je rekao da “nije baš stručan za zdravstvo”, ali gleda financijski brojke i pokazatelje.

“Kamo sreće da je problem s veledrogerijama jedini i kamo sreće da je postojeći dug jedini problem jer, nažalost, novi nastaje. Da u ovom trenutku imamo situaciju da novi dug ne raste danas ne bi bilo 3,6 milijarde u tri mjeseca nego 6,3 milijarde u isti čas”, dodao je.

Podsjetio je kako je i ministar zdravstva najavio reformu zdravstvenog sustava.

“U Nacionalnom planu oporavka između ostalog jedna od komponenti se odnosi na zdravstvo. Naravno, ne za krpanje rupa nego za transformativni reformski iskorak prema naprijed, mislim da je svima jasno. Zdravstvo je egzistencijalno, esencijalno”, kazao je dodavši kako je “sada potrebno podvući crtu”.

‘NEMA VIŠE NA VERESIJU’: Ministarstvo financija sutra će ponuditi rješenje plaćanja dijela dugova veledrogerijama

Bilo je ‘povišenih tonova’ s veledrogerijama

Na pitanje je li država, zauzvrat, od veledrogerija dobila nižu cijenu lijekova, Marić je kazao kako danas “nažalost, razgovaramo isključivo o onome što se ne može promijeniti kao takvo”.

“Mislim da je sad svima evidentno i jasno da ne možemo imati situaciju da u godini covida, kada je sve fokusirano na covid, a svi ostali operativni i ini zdravstveni zahvati ili usluge su u značajnom padu, imamo povećanje potrošnje lijekova”, kazao je.

Na opasku voditelja kako su iz Vlade poručivali veledrogerijama kako “nisu kruha gladne”, Marić je priznao da je bilo povišenih tonova.

“I na samim tim sastancima i izvan tih sastanaka ili na ovaj ili na onaj način. Rekao bih da je sve to dobrim dijelom i očekivano, jer sigurno da nije jednostavno u ovim okolnostima da se, uza sve skupa, zadesi još jedan, nazovimo to tako, dodatni problem koji se valja čitav niz godina, rekao bih čak i desetljeća.“

‘Covid-dodatak zasad će ići iz preraspodjele’

Na pitanje odakle će se namaknuti 600 milijuna kuna za tzv. covid-dodatak umirovljenicima, Marić je odgovorio da će to “zasad ići iz preraspodjele” unutar proračuna.

“Ono što je najvažnije i mislim da je dobra poruka – da su umirovljenici sve ovo vrijeme imali redovne isplate mirovina, indeksirane. Međutim, s obzirom na poglavito cijene koje zapravo nisu rasle pa i ta indeksizacija nije bilo značajnija”, priznao je Marić.

Je li to nagrada umirovljenicima što su bili dobri – upitao je Marića voditelj Zoran Šprajc. “Jednokratni dodatak”, odgovorio je ministar.

Ovih dana ističe moratoriji na kredite bankama i građanima pa je na pitanje očekuje li novi val stečajeva i ovrha, Marić kazao kako se uvijek, kad ističe neka mjera, može očekivati “s jedne strane nervoza, a s druge i aktivnost”.

“Cijelo vrijeme razgovaram s bankama i banke uvjeravaju da će pristupiti individualno klijentima kada vide da su stvarno u nekim problemima, da probaju naći nekakav način jer mislim da nije i bankama u interesu da netko ode u default”, kazao je te pripomenuo kako ne zna hoće li se produžavati moratoriji ili ne.

ŠTO NAKON 31. OŽUJKA? Pandemija nije gotova, a banke više neće produljivati moratorije na kredite: Ovo će pogoditi puno ljudi…

Povrat poreza za mlade

Na kraju je ministar Marić objavio i jednu dobru vijest za mlade.

“Vi znate da je je prije covida na snagu stupio na snagu zakon prema kojem je mladima do 25 godina stopostotno otpuštanje poreza na dohodak, a onima od 26 do 30 godina – 50-postotno. Tad smo imali dvojbu raditi obračun na mjesečnoj razini odmah na plaći ili čekati godišnji obračun. I odlučili smo se za godišnji obračun. Sad je to vrijeme. Već nakon 1. svibnja kreću prva rješenja, a već tjedna kasnije i isplate”, kazao je.

Oko 200 tisuća mladih dobit će povrat poreza na taj način.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr