ŠTO SMJERA MOL?

GASI LI SE SISAČKA RAFINERIJA? Izjave Mostovaca izazvale buru, zbog svega reagirao i Plenković: ‘Zvao sam šefa Ine…’

Premijer Andrej Plenković kazao je danas kako je razgovarao s predsjednikom Uprave Ine Zoltanom Aldottom te kako će se uskoro održati sastanak između Uprave Ine i Vlade na kojem će se razmotriti odnosi i strateški interesi Hrvatske u Ini.

“Danas sam razgovarao s predsjednikom Uprave Ine Aldottom. Izrazio sam zabrinutost za položaj radnika u Rafineriji Sisak. Dogovorili smo da idući tjedan, nakon sjednice Vlade sutra i posjeta BiH, dogovorimo jedan hitan sastanak između Uprave Ine i relevantnih članova Vlade na kojem ćemo razmotriti odnose i strateške interese Hrvatske u ovoj našoj naftnoj kompaniji”, kazao je Plenković novinarima u Hrvatskom saboru.

‘Vlada će štititi interese Hrvatske, ali i radnika’

Odgovarajući na upit o zabrinutosti radnika i proturiječnim izjavama ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića oko sudbine sisačke rafinerije, Plenković je poručio kako bi trebalo “malo smiriti loptu, konfuziju u medijskom prostoru”.

PANENIĆ DIGAO UZBUNU U SABORU: ‘MOL želi zatvoriti rafinerije i u Sisku i u Rijeci!’

“Vlada još nije raspravljala o toj temi jer je prva sjednica sutra. Temeljito ćemo analizirati situaciju, informirati se i o poslovanju Ine, o stanju pravnih procesa koji su u tijeku i raditi na tome da zaštitimo interese Hrvatske i interese svih zaposlenika”, poručio je premijer.

“Vlada će štititi interese Hrvatske i radnika u Ini”, ponovio je Plenković, odgovarajući na upit hoće li na najavljeni sastanak s Upravom Ine ići sa stavom da Rafineriju u Sisku ne treba ugasiti.

‘Rafinerija Sisak se ne gasi’

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u srijedu poslijepodne je izjavio kako se Rafinerija Sisak ne gasi, te da će se naći rješenje koje uključuje očuvanje radnih mjesta.

“Rafinerija Sisak se ne gasi, to nije opcija”, izjavio je Dobrović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu.

MINISTAR DOBROVIĆ PRVO DANAS NAJAVIO DA SE RAFINERIJA SISAK GASI, A SADA TVRDI: ‘To nije opcija!’

Slaven Dobrović

Na pitanje što je onda značila njegova jutrošnja izjava u kojoj je spominjao zatvaranje, rekao je da se to odnosilo na desetljeće ili dva u kojem će Hrvatska, kao i druge zemlje, sve više postajati niskougljično društvo koje će konzumirati manje naftnih derivata.

“To sasvim sigurno nema izravne veze sa konkretnom situacijom u Rafineriji Sisak gdje ljudi čekaju što će se desiti sutra ili prekosutra. Ta se radna mjesta u tom kratkom periodu neće dirati”, rekao je Dobrović.

Osjetljivo pitanje

Dobrović je ranije u srijedu novinarima ispred Vlade rekao kako će se “u neko doba Rafinerija nafte u Sisku ipak morati zatvoriti”.

“To je osjetljivo pitanje, koje trebamo razriješiti. Upravljanje Inom zahtijeva pažljivu analizu i osjetljiv pristup i na tome se sada radi”, kazao je Dobrović odgovarajući na upit novinara hoće li se sisačka rafinerija ugasiti.

Prije toga, saborski zastupnik Mosta i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić poručio je kako mađarski MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom zaustaviti rad u naftnoj rafineriji u Sisku, a potom i u onoj u Rijeci, pozivajući hrvatsku politiku i struku da postignu konsenzus i donesu odluke o energetskoj sigurnosti i daljnjim odnosima s MOL-om.

MOL ne planira opskrbu Hrvatske iz Mađarske i Slovačke

MOL ne planira opskrbljivati Hrvatsku iz svojih rafinerija u Mađarskoj i Slovačkoj, a čak se i Tifon, koji je u vlasništvu MOL-a, opskrbljuje iz Ine, odgovoreno je u srijedu Hini iz te mađarske naftne kompanije, dok su iz Ine priopćili da odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena.

“MOL nema takvih planova da opskrbljuje Hrvatsku iz svojih rafinerija u Mađarskoj i Slovačkoj. Čak se i Tifon, koji je u potpunom vlasništvu MOL-a, opskrbljuje iz Ine a ne iz Mađarske i Slovačke”, odgovoreno je Hini na molbu za komentar na ranije izjave saborskog zastupnika Mosta i bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića u Saboru.

‘Stvaraju pretpostavke da zatvore obje rafinerije’

Panenić je u srijedu poručio kako mađarski MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom zaustaviti rad u naftnoj rafineriji u Sisku, a potom i u onoj u Rijeci, pozivajući hrvatsku politiku i struku da postignu konsenzus i donesu odluke o energetskoj sigurnosti i daljnjim odnosima s MOL-om.

“MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda implementirati svoju strategiju prestanka rada rafinerije u Sisku i maksimalno odugovlačiti modernizaciju rafinerije u Rijeci. Bojim se da je to stvaranje pretpostavki da se na kraju zatvore obje. Prema informacijama koje imam, time bi se kontinentalni dio Hrvatske opskrbljivao iz moderniziranih svjetskih rafinerija u Budimpešti i Bratislavi, dok bi se naš jadranski dio opskrbljivao putem terminala u lukama. Jasno je da MOL provodi politiku osiguranja statusa energetskog lidera u regiji”, poručio je Panenić nakon stanke u Saboru.

panenić

Tijekom stanke u Saboru dao je izjavu novinarima, a televizija N1 prenosi njegovu poruku kako iz dosadašnjih postupaka MOL-a izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku “neminovno”. “Bez obzira kako mi trpjeli stanje, izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neminovno”, rekao je Panenić, nužnim ocijenivši da Vlada u najkraćem mogućem roku zauzme čvrst stav i poduzme aktivnosti koje će jamčiti razvoj Ine.

Ina: Odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena

Iz Ine su, pak, u srijedu izvijestili da odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena te kako se u sklopu predloženog poslovnog plana razmatraju moguće opcije za Rafineriju nafte Sisak.

“Odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena”, izvijestili su iz Ine, napominjući kako je Rafinerija danas započela s pokretanjem procesnih postrojenja za novi blok prerade, koji bi trebao trajati do kraja studenog.

“Sa ciljem unapređenja rezultata i istovremenog smanjenja gubitaka u poslovanju, u sklopu predloženog poslovnog plana razmatraju se moguće opcije za Rafineriju nafte Sisak. Fokus Ine je na daljnjem unapređenju riječke rafinerije kroz planirano ulaganje u tehnologiju za obradu teških ostataka”, istaknuli su iz Ine.

Petrov: Gašenje je nedopustivo

Predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je u srijedu kako gašenje rafinerije u Sisku nije dopustivo, kako smatra da obje rafinerije – i u Sisku i u Rijeci – mogu istodobno postojati te da ne treba prijetiti nikakvim gašenjem rafinerija.

“Za nas gašenje rafinerije u Sisku nije dopustivo. Mi to ne želimo. Smatramo da svi potencijalni investitori koji su se javili za rafineriju u Sisku imaju svoj prostor. Smatramo da, ukoliko se njih uključi u taj proces, Rafinerija u Sisku može postojati”, kazao je Petrov novinarima u Saboru, odgovarajući na upit znače li današnje izjave ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića promjenu stava Mosta oko Ine.

‘Dobrovićeva izjava je pogrešno protumačena’

Dobrović je, naime, u srijedu ujutro najprije izjavio kako će se “u neko doba Rafinerija nafte u Sisku ipak morati zatvoriti”, da bi poslijepodne na izvanrednoj konferenciji za novinare poručio kako se Rafinerija Sisak ne gasi te će se naći rješenje koje uključuje očuvanje radnih mjesta.

Petrov smatra kako je izjava ministra Dobrovića pogrešno protumačena. “Ono što je zapravo htio reći Dobrović je da sadašnja putanja, sadašnji smjer koji je postojao zadnjih 15 godina nije dobar i ukoliko se nastavi s njim prijeti gašenje rafinerije u Sisku. Mi smo to pokušali promijeniti zadnjih 10 mjeseci i u tom smjeru će se nastaviti”, rekao je Petrov.

‘Ne treba prijetiti gašenjem nijedne’

I Petrov je u odgovoru na novinarska pitanja rekao kako “želimo ići smjerom post-fosilnog društva, kako želimo da to bude niskougljični smjer”. “To je ono prema čemu idemo, a s druge strane želimo sačuvati radna mjesta. Smatram da i Rafinerija u Sisku i Rafinerija u Rijeci mogu istodobno postojati i da ne treba prijetiti apsolutno nikakvim gašenjem niti jedne rafinerije”, rekao je čelnik Mosta.

Ponovio je kako je Dobrović u izjavi htio sažeti što će se dogoditi ukoliko bude ista politika.

“Mi ćemo tu politiku mijenjati. Pokazali smo da se ona može mijenjati. Uostalom, mislim da smo svojim stavom oko Ine, pogotovo u zadnjih šest mjeseci, pokazali na kojem smo tragu i od toga nećemo odustati”, poručio je Petrov.

Pitanje Martine Dalić u ovom slučaju

Na upit treba li  se potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić trebala izuzeti od odlučivanja o Ini, s obzirom da joj je suprug član Uprave te kompanije, Petrov je kazao kako se mora više upoznati s tim slučajem.

“Ako je supružnik unutar Uprave, mora li bi se izuzeti”, odgovorio je Petrov, uz ogradu da nije u potpunosti upoznat sa slučajem i da ne bi želio biti sudac.

Povratak na Net.hr