banner

BORBA ZA FILOZOFSKI

GALOVIĆ ODUSTAO OD KANDIDATURE ZA DEKANA FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU: ‘Nisam dalje spreman sudjelovati u predstavi…’

Uprava Filozofskog fakulteta u Zagrebu priopćila je u ponedjeljak da je jedan od troje kandidata za dekana toga fakulteta Tomislav Galović odustao od kandidature, koju je trebao predstaviti na sjednici Fakultetskog vijeća u srijedu 2. prosinca

Dvoje preostalih kandidata, Renata Geld i Neven Jovanović, svoje će prijedloge za izbor moći prezentirati na sjednici Fakultetskog vijeća u srijedu 2. prosinca, dodaje se.

Odluku o odustajanju Galović je Upravi dostavio 26. studenoga, a moguće razloge za to najavio je ranije na sjednici Fakultetskog vijeća i u svojoj pismenoj predstavci.

U pismu koje je Uprava dostavila medijima Galović ističe da nije spreman bespogovorno prihvatiti devijacije koje su se dogodile u početnom dijelu postupka za izbor dekana, koje su ga, kaže, dovele u neravnopravan položaj, a koje su usmjerene na njegovu osobnu i profesionalnu diskreditaciju.

DATUM ODLASKA U MIROVINU ČINI RAZLIKU: Nekome je isplativije otići 1. siječnja, drugi bi trebali ciljati na 31. prosinca, evo i zašto

Medijski linč

Ističe da je kandidaturom postao meta prepoznatljivog medijskog komplota koji, kaže, nema ambiciju medijskog praćenja i izvještavanja javnosti o zbivanjima na Fakultetu i Sveučilištu, nego “kontinuiranom medijskom kampanjom želi zbivanja usmjeravati prema unaprijed određenim ciljevima koji nisu akademske naravi”.

Galović ističe da se ta kampanja povremeno pretvara u medijski linč, u dosluhu s pojedinim djelatnicima Fakulteta.

On kaže da je medijska kampanja koja je pokrenuta dva dana prije sjednice također imala za cilj promovirati favorita “toga kruga” u izbornom postupku i tako utjecati na njegov izbor.

Nisam dalje spreman sudjelovati u predstavi u kojoj se akademski postupak izbora dekana profanira i manipulira u najširoj javnosti kako bi se učinci javnih manipulacija na Fakultetu koristili za postizanje njegova unaprijed zadanog ishoda, kaže Galović i zaključuje da bi izborni proces, ako se bude odvijao na elektroničkim sjednicama Fakultetskog vijeća, praktično bio otvoren za najširu javnost i da bi omogućio nastavak medijskih manipulacija, u kojima sudjeluju neki članovi Fakultetskog vijeća, što kompromitira sam izborni postupak.

ĐIKIĆ: ‘Ako se cijepimo, realna je šansa da 2022. godine živimo slobodno. Tri su glavna pravila koja ne smijemo ignorirati’

Bojkot članova Fakultetskog vijeća

Izvanredna sjednica Fakultetskoga vijeća Filozofskoga fakulteta (FFZG) Sveučilišta u Zagrebu trebala se održati u srijedu 28. listopada i na njoj su troje kandidata za novoga dekana Tomislav Galović, Renata Geld i Neven Jovanović, trebali predstaviti svoje dekanske programe. Potom su se članovi Fakultetskoga vijeća trebali tajnim glasovanjem izjasniti o njihovim programima, izabrati predloženika za dekana i tu odluku uputiti Senatu zagrebačkoga Sveučilišta na izjašnjavanje, odnosno potvrdu.

Međutim, o. d. dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Miljenko Šimpraga izjavio je da je morao prekinuti izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća planiranu zbog epidemioloških razloga u dva dijela zbog bojkota 30-tak članova koji nisu bili pozvani na prvi dio sjednice.

Povratak na Net.hr