NASTAVA S KORONOM

FUCHS POTVRDIO – BIT ĆE SANKCIJA ZA ONE KOJI U ŠKOLE NE BUDU NOSILI MASKE: Mjera neće biti ista za učenike i nastavnike

Ako situacija to bude zahtijevala, bit će dodatnih zapošljavanja, kazao je ministar

Nekoliko dana ostalo je do početka nove školske godine koja će zbog epidemije koronavirusa biti posebno komplicirana i za učenike, nastavnike i roditelje, s obzirom na sve epidemiološke mjere koje su na snazi.

U intervjuu za Media servis gostovao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs koji je rekao više o tome kako će funkcionirati online nastava, hoće li se zaposliti još kadra te hoće li se sankconirati učenici i nastavnici koji ne budu nosili maske.

Fuchs još nema informaciju o tome koliko je škola odabralo koji od tri modela održavanja nastave – u učionicama, na daljinu ili kombinirano. Ni mnogi roditelji još nisu dobili odgovore na to pitanje.

Sankcije će biti u ingerenciji ravnatelja

“Dogovoreno je da će o tome obavijestiti škole i ravnatelje i oni će to sigurno vrlo brzo učiniti”, rekao je Fuchs. Sankcije će biti u ingerenciji nastavnika, odnosno ravnatelja, kazao je.

“Prvo će obavijestiti roditelje, može poslati dijete kući, obaviti razgovore. To je put i pedagoška mjera koju treba primijeniti”, rekao je ministar. Nastavnike, kaže, neće slati kući. “Ne mogu vam generalno odgovoriti, da ne bi netko rekao da smo mi odavde propisali sankcije, ali u nekakvom radnom procesu postoji određena subordinacija čelnog čovjeka, institucije i zaposlenika”, kaže Fuchs.

Mnogi roditelji traže ispričnice

Danas je stigla vijest kako su mnogi roditelji od liječnika tražili ispričnice jer djecu ne žele slati u školu. Oni traže preciznije kriterije tko je rizična skupina i kome trebaju dati ispričnice. “Ne definira Ministarstvo znanosti rizične skupine, simptome i bolesti, to je medicinska kategorija”, rekao je ministar.

“Mi smo uputili dopis gdje smo zatražili da se definiraju rizične bolesti i stanja, ne samo kod djece, nego i kod nastavnika i to se onda spušta prema liječnicima primarne zdravstvene zaštite”, dodao je.

Na pitanje što čini obitelj s više učenika i ako jedan završi u samoizolaciji, ministar je odgovorio: “Kontakt kontakta nije izolacija. Ako je dijete poslano kući u izolaciju jer se nalazilo u određenom okruženju gdje je netko bio pozitivan, onda se kontakt kontakta ponaša normalno. Druga je stvar ako je dijete bilo pozitivno, a obitelj je s više članova, onda su svi u izolaciji”.

‘Neće biti dodatnog opterećenja nastavnika’

Nastavnici su zabrinuti da će biti previše opterećeni, no ministar uvjerava kako se sve može organizirati tako da dodatnog opterećenja za njih ne bude.

“Iako će njih biti, ali to treba razmotriti od slučaja do slučaja. Ima škola koje su tehnički i tehnološki dobro opremljene da mogu čak održavati nastavu uživo. Profesor može u školi predavati, a onaj dio učenika koji je izvan škole može to pratiti na svojim računalima”, rekao je te dodao da će tražiti dodatno zapošljavanje ako to situacija bude zahtijevala. Nastavnici su, dodaje, dobili preporuke da se u slobodno vrijeme ponašaju odgovorno te da ne idu na velika okupljanja, u klubove i druga mjesta gdje se izlažu riziku od zaraze.

“Ako je netko bio u nekoj od tih situacija, bilo bi dobro da se nakon nekog vremena odu testirati. Apeliram da se svi odgovorno ponašaju koliko je moguće, da ne idu na mjesta gdje su velika okupljanja”, kazao je Fuchs.

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr