MINISTAR FUCHS OTKRIO HOĆE LI INZISTIRATI NA OSTANKU DJECE U ŠKOLAMA: / 'Pokušavam trijezne glave procijeniti koje su koristi, a koje štete'

Radovan Fuchs tvrdi da neće inzistirati da učenici pod svaku cijenu ostaju u školama na nastavi

11.12.2020.
14:24
Tomislav Miletic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve srednje škole u Hrvatskoj od ponedjeljka prelaze na online nastavu, čime se pridružuju srednjim školama u sedam županija koje su to učinile ranije, potvrdio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u petak.

Govoreći o prelasku škola na online nastavu, ministar obrazovanja Radovan Fuchs je rekao danas za N1 da on nije zagovornik toga da djeca pod svaku cijenu ostaju u školama. "To bi bilo krivo i ne bi bilo u redu, ja samo pokušavam potpuno trijezne glave procijeniti koje su koristi, a koje štete i trebamo li iz toga povući ovaj ili onaj zaključak", dodao je.

Na pitanje hoće li inzistirati da škole budu uživo i nakon 21.prosinca, rekao je da ako se situacija bude drastično pogoršavala i ako se donesu još jače mjere ograničavanja, oni neće biti ti koji će stajati na putu donošenja takvih mjera.

"Završavamo polugodište unatoč pandemiji tako da ćemo svega pet dana plus tri dana, neposredno prije Badnjaka završiti školsku godinu. Definitivno je ovo polugodište završilo s puno više nastave nego što je bilo prošle školske godine u ovo vrijeme kada pandemije nije bilo", rekao je ministar Fuchs.

Županije prelaze na online nastavu

Fuchs kaže da će na online nastavu prijeći škole u svim županijama. "Pored onih osnovnih, koje su već ranije zbog izrazito loše epidemiološke situacije prešle sa srednjim školama na online nastavu, sada su odlučile ostale županije slijediti taj primjer ne bi li to bila još jedna dodatna mjera, iako imamo županije gdje je i situacija dobra", rekao je.

"S druge strane, znate da smo odlučili da se školski praznici pomaknu do 18. kako bi se dobio što veći period škola koje su u mirovanju. Nakon 18. će se djeca vratiti u škole. Nadam se da će epidemiološka situacija govoriti tome u prilog kada do toga dođe", kaže Fuch dodajući da broj nastavnih dana i završetak ostaje kakav je planiran.

Fuchs je istaknuo da intenzivno čita znanstvene publikacije koje se odnose na škole i širenje zaraze unutar škola (vertikalno, horizontalno). "Preko 80 posto relevantnih publikacija govori da su djeca manje osjetljiva, da su slabiji prijenosnici, da škole ne utječu previše."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali