FUCHS KAŽE DA SE SVEUČILIŠTA MOGU BRZO PREBACITI NA ONLINE NASTAVU: / 'No, odlazak studenata kućama mogao bi donijeti jedan problem'

Za sad situacija nije dramatična, ali ako netko donese argumentiranu odluku da bi se to moglo pokazati učinkovitim, mi to možemo preporučiti sveučilištima u vrlo kratkom vremenu, kazao je

9.11.2020.
13:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u ponedjeljak da je epidemiološko stanje u hrvatskom obrazovnom sustavu relativno dobro, a sveučilišta bi se za 24 sata mogla posve prebaciti na online nastavu.

Stanje na hrvatskim sveučilištima danas je relativno dobro, ali u slučaju bilo kakvih zahtjeva kompletnog prelaska na online nastavu, odgovorno tvrdim da su sva sveučilišta i sve sastavnice spremne na to u roku od 24 sata, kazao je ministar Fuchs.

Preseljenje studenata može povećati širenje zaraze

No, treba procijeniti hoće li proglašavanje online nastave postići učinke koji se očekuju, prije svega smanjenje pritiska na zdravstveni sustav, te bi li preseljenje većeg broja studenata svojim kućama, jer od onih koji studiraju u Zagrebu izvan Zagreba ih živi 20.000, povećalo moguće širenje zaraze.

Za sad situacija nije dramatična, ali ako netko donese argumentiranu odluku da bi se to moglo pokazati učinkovitim, mi to možemo preporučiti sveučilištima u vrlo kratkom vremenu, kazao je.

Fuchs ističe da se hibridni pristup poučavanju djelomično već sada primjenjuje, naročito na Sveučilištu u Rijeci, na kojem su predavači u predavaonici, a studenti ih slušaju virtualno.

Sveučilište u Puli je već duže vrijeme na online nastavi, imaju danas pet pozitivnih djelatnika, a podatke o studentima nemaju jer su na online nastavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sveučilište u Dubrovniku ima po jednog pozitivnog studenta i nastavnika, Sveučilište u Osijeku 67 studenata ili 0,43 posto studentske populacije, 14 zaposlenih ili 0,05 posto, a Sveučilište Sjever ima 20 pozitivnih studenata i jednog nastavnika.

Sveučilište u Zagrebu ima 235 pozitivnih studenata, što je oko 0,3 posto, te 90 zaposlenih ili 1,2 posto, od kojih 58 nastavnika i 32 nenastavnog osoblja.

Broj pozitivnih na Sveučilištu u Splitu varira oko 30 studenata, gdje imaju dobru suradnju s policijom koja upozorava studente da se ne okupljaju u većim grupama, što studenti poštuju, kazao je ministar pozivajući se na rektora Dragana Ljutića.

Situacija u Zadru je u skladu s ostalim sveučilištima, rekao je Fuchs i dodao da se, kao i uvijek, može "postaviti pitanje asimptomatskih slučajeva koje ne možemo lako utvrditi".

Prebacivanje na online komplicira nastavu

Upozorio je da kod nekih studijskih programa prebacivanje na online komplicira nastavu, poput studija medicine, veterine, stomatologije i nekih tehničkih fakulteta, ali Fakultet za organizaciju i informatiku u Varaždinu, inače matični fakultet bivše ministrice Blaženke Divjak, kompletno je prešao na online nastavu.

Čujem da će na online nastavu prijeći i zagrebački Građevinski fakultet, dok ostali fakulteti Sveučilišta u Zagrebu uglavnom kombiniraju jedno i drugo, ovisno da li se unutar neke grupe pojavi netko od pozitivnih studenata ili nastavnika, kazao je.

Kod škola je situacija stabilnija, štoviše, uočavamo da broj pozitivne djece opada. Dana 28. listopada broj pozivnih učenika na razini Hrvatske iznosio je 1440, a na današnji dan 1119, napominje Fuchs.

Najnovije informacije o koronavirusu pratite ovdje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali