FRED MATIĆ: / 'Krici silovanih žena i danas mi odzvanjaju, podržavam reakcije na Škoru'

'Stvari koje govore Željka Markić i Škoro ne stoje u društvu 21. stoljeća i zato je ženska reakcija primjerena. Čudi me da nije žešća', kazao je SDP-ovac Predrag Fred Matić

21.6.2020.
14:30
Igor Kralj/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na pitanje zašto u SDP-u nema žena prepoznatljivih na nacionalnoj razini, osim Sabine Glasovac, Predrag Fred Matić kazao je da je SDP ozakonio zip-model prema kojem se na listama nalazi jednak broj žena i muškaraca, poredanih jednih iza drugih.

"Imamo velik broj žena, gotovo da je poštovana zip lista. Veseli me da će u sljedećem sazivu Sabora biti velik dio žena s liste SDP-a i partnera. Čekam ona vremena kad neće biti zakonom određivano koliko će biti žena i muškaraca na listama, nego će biti najbolji od nas", kazao je Matić u emisiji "Točka na tjedan" televizije N1, gdje se, kao nositelj liste Restart koalicije u 5. izbornoj jedinici sučelio sa Zdravkom Marićem, nositeljem HDZ-ove liste u istoj izbornoj jedinici.

'Teorija da žrtva nešto mora, potpuno je kriva'

"Kod nas su na listi četiri žene. Žene su se u mnogočemu pokazale kao aktivne zastupnice. Kad slažete listu, gledate nacionalnu prepoznatljivost", rekao je Marić.

Komentirajući reakciju žena na pojedine izjave o pravima žena i pobačaju Marić je kazao da se radi o osjetljivoj temi kojoj treba pristupiti vrlo ozbiljno.

"Takva vrsta komunikacije nije u mom habitusu. S druge strane, s obzirom na osjetljivost teme rekao bih da je jedno od najgorih ili najgore kazneno djelo i zločin je nad onima koji su ranjivije skupine, bilo žene, djeca i slično. Bilo kakva opravdanja ne mogu naći. S jedne strane rekacija pojedinih žena na izjavu g. Škore je takva, i one su bile isprovocirane. Ne bih ulazio u komentare, svatko snosi odgovornost za izgovorenu riječ.

Osobno nikad nisam koristio takvu vrstu verbalne ili neverbalne komunikacije, to je pravo pojedinca. Cijeli sam život okružen ženama, oko takvih teških tema treba paziti, birati svaku riječ. Teorija da žrtva takvog strašnog zločina nešto mora, potpuno je kriva, svi nešto moraju osim žrtve. Žrtva mora imati poštovanje i najviše bih stavio naglasak na prevenciji", ustvrdio je Marić.

'Ono što govore Markić i Škoro ne pripada 21. stoljeću'

"Snažno podržavam reakciju na Škorinu izjavu", rekao je Matić te dodao: "SDP snažno podržava stavove o pravu žena. Nije to teška tvar, član sam Odbora za rodnu ravnopravnost i prava žena. Stvari koje govore Željka Markić i Škoro ne stoje u društvu 21. stoljeća i zato je ženska reakcija primjerena. Čudi me da nije žešća. Bio sam u logoru, slušao sam krike žena koje su bile silovane, vidio sam smrt, patnje ljudi, ali krici silovanih žena i danas mi zvone u glavi. Gospođa Kolinda Grabar-Kitarović je licemjerna osoba koja ovaj put pokazala prst Škori ne mareći da je to potpora ženama, nego da pripomogne HDZ-u."

Dodao je da je SDP izašao s prijedlogom zakona koji olakšava pobačaj te u slučaju pobjede Restart koalicije najavio "još liberalniji zakon".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali