banner

ISKAZAO SUOSJEĆANJE

FRANCUSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA STIGAO U POSJET: ‘Nezamislivo je sastati se u Hrvatskoj bez posjeta Petrinji’

‘Htio sam započeti ovo putovanje posjetom Petrinji i regiji da iskažem svoje suosjećanje i pokažem koliko smo u Francuskoj pogođeni time što se dogodilo ovdašnjem stanovništvu’

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u četvrtak je u Petrinji rekao da svoj ranije dogovoreni posjet Hrvatskoj nije mogao započeti bez posjeta potresom pogođenoj Baniji. “Bilo je nezamislivo da se sastanemo u Hrvatskoj bez posjeta Petrinji”, rekao je Le Drian u petrinjskoj vojarni na početku službenog posjeta.

“Htio sam započeti ovo putovanje posjetom Petrinji i regiji da iskažem svoje suosjećanje i pokažem koliko smo u Francuskoj pogođeni time što se dogodilo ovdašnjem stanovništvu”, kazao je francuski šef diplomacije i dodao da izražava solidarnost i sa spasiteljima koji “rade izvrstan posao”.

EUROPSKE DRŽAVE POSLALE ŽURNU POMOĆ HRVATSKOJ: Zbog potresa aktiviran mehanizam Europske unije za civilnu zaštitu

Francuska je poslala Hrvatskoj 240 šatora s opremom, na putu je šest stambenih kontejnera

Le Drian je rekao i kako se Francuzi sjećaju hrvatske podrške dok je gorjela pariška crkva Notre-Dame.

Francuska je Hrvatskoj odmah nakon potresa poslala 240 šatora s opremom, a na putu je i šest stambenih kontejnera. Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman zahvalio je francuskom kolegi na dolasku, tjedan dana nakon što je potresom pogođena područja posjetio i mađarski ministar Peter Szijjarto. “Zahvaljujem vam na potpori, financijskoj, materijalnoj, ali prije svega psihološkoj. Ovim izrazom solidarnosti pokazujete da građani Hrvatske i Banovine nisu sami”, kazao je hrvatski ministar na francuskom.

Le Drian, bivši ministar obrane u vladi socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea, potom je obišao petrinjsku vojarnu i razoreno središte grada u pratnji svojih domaćina.

14.01.2021., Petrinja – Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian posjet Hrvatskoj počeo je u Petrinji.
Francuski ministar s vodstvom je posjetio i velelisnu lipu posađenu 1809., u vrijeme Ilirskih pokrajina.Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

 

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović Le Drianu je rekao kako je u Petrinji obitavala i Napoleonova vojska koja je ostavila trag na taj grad. “Nisam očekivao da ću tu naići na Napoleona”, rekao je francuski ministar, a potom je s vodstvom posjetio i velelisnu lipu posađenu 1809., u vrijeme Ilirskih pokrajina.

Dumbović je ministru rekao i kako bi svaka od preostalih država članica Europske unije trebala obnoviti po jedan objekt u gradu. “Bilo bi lijepo tu vidjeti francusku zastavu”, dodao je petrinjski gradonačelnik.

Nakon Petrinje odlazi u Zagreb

Francuski šef diplomacije putuje nakon Petrinje u Zagreb gdje će imati službeni sastanak s hrvatskim kolegom Grlićem Radmanom, a potom će ga primiti i premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović. S njima će razgovarati o pripremama za francusko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine, situaciji na zapadnom Balkanu i razvoju događaja nakon britanskog izlaska iz europskog saveza, stoji na stranicama francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Le Drian će posjetiti i Francusku međunarodnu školu koja zajedno s Njemačkom školom čini Eurocampus Zagreb, jedan od pet u svijetu, a tamo će ga ugostiti ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

‘NEKIM UČENICIMA I NASTAVNICIMA RADNI DAN JE TRAJAO 15 SATI’; Jokić nezadovoljan online nastavom: ‘Bit će psiholoških i fizičkih posljedica’

PLENKOVIĆ NA VLADI GOVORIO O OBNOVI NAKON RATA: ‘Zabilježeno je ukupno 849 potresa. Ovakva situacija uznemiruje naše sugrađane’

Povratak na Net.hr