"Vujčić je u sukobu Interesa"

FRANAK TRAŽI HITAN SASTANAK U VLADI: Evo što su im obećali Most i HDZ

Udruga Franak poslala je pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću te ministrima financija i pravosuđa, uz obavijest o tome Mostu i HDZ-u, kojim se traži žurni prijem predstavnika Udruge kako bi se održao razgovor o predizbornim obećanjima dviju stranaka  te o aktualnostima u konverziji kredita vezanih za švicarski franak.

U Udruzi Franak podsjećaju da su im Most i HDZ obećali sljedeće:

1. Uspostaviti odmah suradnju s Udrugom Franak.
2. Organizirati radnu grupu u kojoj će biti i predstavnici Udruge Franak, koja će u roku od 3 mjeseca pripremiti zakon kojim će se regulirati fiksne marže u svim kreditima s promjenjivom kamatnom stopom u kojima fiksna marža nije ugovorena, na način da se fiksne marže odrede kao razlika početno ugovorene kamate i početne vrijednosti promjenjivog parametra.
3. Most je obećao i da će donijeti zakon za vraćanje preplaćenih iznosa kamata na temelju pravomoćne presude u kolektivnom sudskom procesu.

U Udruzi Franak kažu da očekuju hitan prijem u Vladi, kao i da se javna obećanja ispune.

Vujčić u sukobu interesa

Udruga Franak prijavila je 18. siječnja 2016. Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, radi sukoba interesa, guvernera Hrvatske narodne banke, gospodina Borisa Vujčića.
Kako navode, Vujčić je od 13.-15.1.2016., kao guverner HNB-a, nadzornog tijela poslovanja svih banaka u Republici Hrvatskoj, bio sudionikom privatne konferencije poslovnog subjekta UniCredit Bank, vlasnika Zagrebačke banke d.d.

Prema dostupnoj dokumentaciji iz priloga prijave, prijavljeni guverner je aktivno sudjelovao i nastupao na konferenciji, a sudjelovao je i u neformalnom djelu programa, panelima, druženjima, večerama itd., sve na teret organizatora UniCredit Bank, vlasnika Zagrebačke banke d.d.

Postavlja se pitanje kakvu nepristranost i neovisnost u obavljanju svog posla može imati guverner HNB-a kada odlazi i sudjeluje na privatnoj konferenciji jedne poslovne banke koju bi upravo on trebao nadzirati u poslovanju, navode u Udruzi Franak.

ANALITIČARI UPOZORAVAJU: Švicarski franak mogao bi nas ponovno šokirati

OSTATAK PREDAJU DRŽAVI: Izbjeglice u Švicarskoj mogu imati samo 1000 franaka

ZAMRZNUTO 50 MILIJUNA FRANAKA: Sve više dokaza o zastrašujućim razmjerima korupcije

 

Povratak na Net.hr