FOTO: Vodeni val stigao do Hrvatske! Na Dunavu proglašene mjere neposredne prijetnje

Vodeni val nalazi se na 20 kilometara od Batine, a do kraja ovog dana i kroz noć na Dunavu se očekuje maksimalni vrhunac vodostaja. Stanovnike očekuje napeta i duga noć. Župan Božo Galić proglasio je mjere neposredne prijetnje.

Vodeni val koji je uzrokovao velike poplave u Europi danas je Dunavom stigao u Hrvatsku. Učinjene su sve potrebne pripreme na potezu od Batine do Iloka. Očekuje se da bi mogao biti i nešto manjeg intenziteta od najavljivanog. Vrh vodnog vala kreće se 60 km na dan i kroz Vukovar će prolaziti u subotu. U nedjelju bi trebao izaći iz Hrvatske.

Idućih 7 do 10 dana vodostaji će biti visoki pa će nadležne službe morati biti na oprezu, dok vodostaj ne opadne barem za dva metra, što će predstavljati manju ugrozu za područje zaštićeno nasipima.

Voditelj osječkog Centra obrane od poplava Ivica Nađ kazao je na konferenciji za novinare kako je vrh vodenog vala trenutno u Mađarskoj, kod Mohacsa, oko 20 kilometara od Batine, gdje vodostaj stagnira na 964 centimetra.

Oko 17 sati vodostaj Drave kod Osijeka bio je 496 cm, Dunav u Batini je 769 i pada. Vodostaj pada i u Dalju (929) te Vukovaru (690). Prije sedam godina vodostaj Dunava je bio 750 centimetara, a 1965., u vrijeme velikih poplava – 795 centimetara.

Poduzete su sve mjere, nasipi drže

”U očekivanju vrha vodnog vala sve službe u Vukovaru u punoj su pripravnosti i spremne su u svakom trenutku reagirati”, izjavio je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

Direktor Hrvatskih voda za sliv Drave i Dunava Siniša Kukić rekao je nakon da je učinjeno sve što se može. U zečje nasipe u Vukovaru ugrađeno je 75.000 vreća s pijeskom, još 25.000 je u pričuvi, postavljeno je 1,5 km boks barijera i 210 m tzv. vodenih barijera. Ilok se brani s 23.000 vreća s pijeskom, 250 boks barijera i 50 vodenih barijera. U Šarengradu je postavljeno 5.200 vreća s pijeskom, a u Opatovcu 1.800.

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić izjavio je da su na gradskom području poduzete sve mjere za obranu od poplava te da je stanje pod kontrolom.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama poslao je pomoć u Osječko-baranjsku županiju. Ured je na zahtjev i u koordinaciji sa stožerom zaštite i spašavanja Osječko–baranjske županije u Baranju poslao 100 prsluka za spašavanje koji će služiti operativcima koji nadgledaju nasipe i 50 eco wc kabina.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba uvijek pomaže svim gradovima i županijama u Hrvatskoj svojim stručnim znanjem i materijalnim resursima u provođenju mjera zaštite i spašavanja.

Šaljite nam svoja zapažanja, informacije, fotografije i priče na adresu vijesti@portal.net.hr˝

Želite li da za vas potražimo odgovore stručnjaka i nadležnih institucija vezano za probleme koji vas muče, adresa za vaše upite je također vijesti@portal.net.hr

Povratak na Net.hr