FOTO: / 'Nismo krivi, branili smo svoja radna mjesta'

'Odveli su k'o stoku ljude, jedan čovik je u predinfarktnom stanju', javljali su nam mještani Pučišća na Braču gdje se od ranog jutra odvijala prava drama.

3.5.2012.
8:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Situacija u Pučišćima tek se malo smirila nakon podneva, kada je stečajni upravitelj Ivo Bučan otišao iz Upravne zgrade Jadrankamena. Čitavo je vrijeme njega i zgradu osiguravala policija, a iza podneva zajedno s njim iz mjesta je otišla policija. U centru Pučišća ostali su mještani, novinari i Hitna pomoć.

Oko 14 sati bračka policija je pustila desetak prosvjednika privedenih zbog blokade tvornice, a u Pučišćima su ih uz pljesak dočekale kolege, desetak sindikalista Nezavisnog sindikata Brodosplit i mještani.

"Nismo krivi, branili smo svoj dom, svoja radna mjesta, svoja Pučišća", poručili su pritvoreni koji će, kažu, ako bude potrebno, opet postupiti isto.

Inače, situacija je tijekom prijepodneva u četvrtak u Pučišćima bila posebno napeta. Do 9 sati su mještani čuvali ulaz u Upravnu zgradu Jadrankamena, no oko 9.30 sati došlo je do naguravanja policije i prosvjednika, kad su započela i prva privođenja.

"Odveli su k'o stoku ljude, jedan čovik je u predinfarktnom stanju, iz Montera i Uzora su nam došli dat podršku. Policija čuva Upravnu zgradu da ljudi ne bi ušli Bučanu u prostorije... Katastrofa, mjesto je puno policije, opsadno stanje...", ispričala nam je oko 11 sati gospođa Ruža. Po njenoj procjeni, na trgu u mjestu se okupilo 400-injak ljudi.

Inače, okupljeni prosvjednici su stečajnog upravitelja Bučana gađali jajima kad je izlazio iz Upravne zgrade, ali nisu ga pogodili. U naguravanju s policijom razbijena su vrata zgrade, a gospođa Ruža pretpostavlja da je provaljeno i u urede Jadrankamena, jer Bučan nema ključ.

"Noćas s trajektom u 23.45 su stigli interventni policajci, opkolili su kuće sindikalnih čelnika, odveli su jednog, Marka Eterovića, pod optužbom da je ukrao auto Jadrankamena. Svako malo dolaze kombiji i policajci, situacija je napeta", ispričala nam je oko 8 sati telefonski gospođa Ruža.

http://www.google.com/reader/ui/3523697345-audio-player.swf

Policija privela deset osoba

Glasnogovornica Marina Kraljević-Gudelj je za Danas.hr je u 11.30 sati potvrdila da je u službene prostorije dovedeno deset osoba koje su pružale otpor i onemogućavale policiju u osiguravanju ulaska stečajnog upravitelja u Jadrankamen. Također, potvrdila je da je intervenirala Hitna pomoć, koja je pomogla dvjema osobama kojima je u jednom trenutku pozlilo.

Također, Kraljević-Gudelj je ranije kazala da je u Pučišća poslan tek jedan vod interventne policije. No, na teren su poslani policajci iz drugih postaja na Braču. Što se tiče privođenja Marka Eterovića, kazala je da informacija još nije potvrđena, ali da je on navodno priveden zbog vozila koje treba ući u spisak stečajnog upravitelja.

http://www.google.com/reader/ui/3523697345-audio-player.swf

Drpić: Sutra radimo normalno, osim ako se pojavi Bučan

Čelnik Nezavisnog sindikata JadrankamenaTonći Drpić za Danas.hr je oko 12.30 sati kazao kako se policija razišla, da je Bučan otišao, i da će radnici sutra normalno otići na posao.

"Sutra nam je normalni radni dan, idemo na posao, ako se on (Bučan) pojavi napustit ćemo radna mjesta", kazao je Drpić, dodavši kako očekuju i neka rješenja iz Zagreba, odnosno od Vlade. Kaže da se u rješavanje njihovog problema mora uključiti država, jer iako Jadrankamen jest privatna tvrtka, raspolaže državnim resursima.

"Stečaj Jadrankamena se mogao dogoditi samo u ovoj ludoj državi, ali se dogodio, i to zbog ove indiferentne vlasti. To može i vrtićko dijete riješit, postavi se krizni menadžment i dogovori se s vjerovnicima, a ne ić u stečaj", kazao je Drpić.

Bio u kući zbog straha od uhićenja

Inače, Drpić je za vrijeme prosvjeda bio zatvoren u kući, jer se bojao da bi i on mogao biti uhićen kao i kolega mu Marko Eterović. Kazao je da mu je pred kućom jutros u 5 sati bilo 5-6 policajaca, te iz kuće nije htio izaći dok ne stignu novinari 'pa neka ga pred njima uhite'. "Na gladne radnike šalje se policija, a lupeži slobodno šeću", kazao je.

Dok smo razgovarali s Drpićem oko 9 ujutro, u Pučišća je na gliseru došlo još policajaca. "Evo desant rade... ovo je sramota za Hrvatsku", kazao je Drpić.

Ranka OstojićaZorana MilanovićaInače, vezano uz događaje u Pučišćima, saborski zastupnici zatražili su u četvrtak ujutro objašnjenje ministra unutarnjih poslova

http://www.google.com/reader/ui/3523697345-audio-player.swf

Podsjećamo, Bučana je za stečajnog upravitelja imenovao splitski Trgovački sud, a zakazano je da će se ispitno ročište u stečajnom postupku održati 14. lipnja, a izvještajno ročište 20. lipnja. Račun tvrtke blokiran je od 5. siječnja ove godine. Na dan 8. ožujka dospjele obveze Jadrankamena prema radnicima za plaće od studenog prošle do veljače ove godine iznosile su 3,4 milijuna kuna, prema dobavljačima 20,1 milijun kuna, prema državnom poračunu za poreze i doprinose 33,5 milijuna kuna, prema bankama 66,2 milijuna kuna.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali