FOTO: Mljekari blokirali ceste i skinuli cipele

Mljekari koji nisu potpisali sporazum s ministrom poljoprivrede Jakovinom i dalje prosvjeduju. U subotu su ponovo blokirali ceste u Zagrebu, Čakovcu, Bjelovaru, a od podneva je za promet zatvorena i državna cesta Zagreb-Karlovac u mjestu Draganić.

U subotu su mljekari nastavili prosvjede i ne povlače se s cesta. Prema informacijama HAK-a, zbog prosvjeda je prekinut promet na sljedećim cestama: Čavićevom ulicom u Zagrebu, u Čakovcu, u Bjelovaru (Velike Sredice kod Dukata), u mjestima Sveti Ivan Žabno, Severinu, Velikom Grđevcu, u Bojnikovcu, Goli, Poljanecu, Kloštru Podravskom i Ferovcu. Blokada je i na cesti Slavonski Brod-Nova Gradiška, pa je zatvoren čvor Lužani na autocesti A3 Bregana – Lipovac. Promet se preusmjerava na čvorove Nova Gradiška i Slavonski Brod.

Karlovačka policija priopćila je da je blokirana državna cesta Zagreb-Karlovac u mjestu Draganić. Policija promet preusmjerava obilazno kroz selo Barkovići.

Blokirana je i Zagorska magistrala.

Na prosvjednom punktu na čepinskoj obilaznici mljekari su održali performans. Skidanjem cipela nadsred ceste odgovorili su premijeru Zoranu Milanoviću, koji im je poručio da u zemlji ima puno nezadovoljnih, ali da oni nemaju traktore, već samo cipele kojima ne mogu blokirati prometnice.

Blokada u cijeloj zemlji

U ime stotinjak prosvjednika Davorin Blažić, član Predsjedništva Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, poručio je da je blokada dogovorena za cijelu Hrvatsku, s ciljem da se na odgovorne izvrši pritisak da se nastave pregovori za prihvatljive uvjete proizvodnje mlijeka i ostale hrane.

“Ispričavamo se svim putnicima kojima ometamo prometovanje, ali prisiljeni smo izvršiti pritisak da se pregovori nastave. Borimo se za sve poljoprivrednike, pa i one čiji su predstavnici u pregovorima pokleknuli ucjenama ili iz ne znam kojih drugih razloga prihvatili cijenu mlijeka od 2,40 po litri mlijeka, što je nerentabilno i neprihvatljivo”, kazao je Blažić.

Traže 3,50 kuna za litru mlijeka

Podsjetimo, nakon sastanaka s predsjednikom Ivom Josipovićem u petak oko 17 sati, mljekari su krenuli prema uredu premijera Zorana Milanovića, ali na Markov trg nisu stigli. Ispred Kamenitih vrata zaustavila ih je interventna policija.

Pregovarač mljekara Darko Pavičević najavio je da će u ponedjeljak ići u Dukat i tražiti otkupnu cijenu od 3,30 kuna za litru mlijeka. Zatim su cijenu povisili na 3,50 kuna za litru. Ako ne pristanu, kazao je, zaprijetio je da će prestati isporučivati mlijeko. Pavičević je rekao da će mlijeko dijeliti po županijama i gradovima, a ostatak prolijevati. Prema njihovim tvrdnjama, godišnje isporuče 450 milijuna litara mlijeka, odnosno 80 posto hrvatske proizvodnje.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odbacuje optužbe proizvođača mlijeka da se stavio na bilo čiju stranu i ponavlja kako Ministarstvo ne može pregovarati u ime proizvođača, već da se sve strane trebaju okupiti za istim stolom i dogovoriti rješenje.

“Ponovit ću još jednom, metodom pritiska i metodom ulice neće se doći do konačnog rješenja. Mislim da je ono što je prošli tjedan ispregovarano model po kojem se u ovom trenutku može kvalitetno naći kompromis, a u idućih 90 dana će stručni savjet, prerađivačka industrija i proizvođači vidjeti je li model održiv i treba li ga mijenjati”, izjavio je ministar Jakovina u Splitu gdje je otvorio tradicionalnu međunarodnu manifestaciju maslinara Mediterana Maslina Split 2012.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr