FILMSKE SCENE U ČAZMI: / Lopovi krenuli u dobro pripremanu akciju, policija je ipak bila uspješnija

Kada su im policajci izdali naredbu i rekli da se zaustave, muškarci su se dali u bijeg prilikom čega su u šipražje odbacili aluminijske ljestve,

24.6.2019.
13:28

U Čazmi, gradu u blizini Bjelovara, odvile su se filmske scene. Naime, policija je spriječila razbojništvo na vrijeme i spasila obiteljsku kuću od provalnika. Kako javljaju iz PU bjelovarsko-bilogorske, policijski službenici su proveli kriminalističko istraživanje nad četvero hrvatskih državljana starosne dobi od 39 do 56 godina zbog sumnje da su s namjerom ostvarenja znatne protupravne imovinske koristi počinili kazneno djelo razbojništva u pokušaju, odnosno pomaganja u počinjenju istog kaznenog djela na štetu višečlane obitelji s adresom stanovanja na području grada Čazme.

Osumnjičenici su imali dogovor unaprijed. Zato su dvojica od njih tijekom svibnja i lipnja ove godine prikupljala podatke o članovima obitelji koji žive zajedno u obiteljskoj kući, njihovim navikama i izbivanju iz doma, o rasporedu prostorija unutar obiteljske kuće, o mogućnostima neopaženog i nasilnog ulaska u obiteljsku kuću, kao i druge podatke koji su imali za cilj olakšati i pomoći drugoj dvojici osumnjičenika počinjenje kaznenog djela. Tijekom tog istog razdoblja druga dvojica osumnjičenika su na području grada Zagreba pripremala izvršenje kaznenog djela.

Plan na klimavim nogama

U izvršenje djela osumnjičeni su krenuli osobnim automobilom marke "Opel Omega" koji nikada nije registriran u Hrvatskoj i na kojem su se nalazile nepripadajuće registarske oznake. Svoj naum htjeli su ostvariti u četvrtak 20. lipnja pa su oko 1 sat došli na područje Čazme gdje su ga parkirali nekoliko stotina metara od obiteljskog doma žrtava kaznenog djela na skrovitom mjestu nasipa rijeke Česme.

Odmah poslije pješice su se uputili prema stražnjoj strani obiteljske kuće, s namjerom da nasilno i neopaženo provale u obiteljsku kuću pomoću aluminijskih trodijelnih ljestvi i uz korištenje alata pogodnog za provaljivanje te da u prostorijama kuće uz uporabu sile i prijetnje, odnosno korištenjem vatrenog i hladnog oružja od ukućana oduzmu novac.

Torbu s oružjem bacili u rijeku, a ljestve u šipražje

Osumnjičene su uočili policijski službenici Interventne jedinice Bjelovar i to kada su se približavali obiteljskoj kući žrtava. Kada su im policajci izdali naredbu i rekli im da se zaustave, muškarci su se dali u bijeg prilikom čega su u šipražje odbacili aluminijske ljestve, dok su torbu s oružjem i alatom bacili u rijeku Česmu. Rijeku su preplivali i prikrili se na desnoj obali u blizini mjesta Dereza. U potragu za njima istim putem su krenuli i policajci Interventne jedinice koji su ih zatekli i uhitili uz uporabu sredstava prisile s obzirom na to da su obojica osumnjičenika pružala aktivan otpor.

Uhićenici su privedeni u prostorije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, dok im je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici Bjelovar te je utvrđeno da je jedan od uhićenika zadobio tjelesne ozljede. Tijekom očevida na prostoru na kojem su osumnjičeni uočeni i uhićeni, uz pomoć ronioca Antiterorističke jedinice Lučko, u koritu Česme pronađena je torba u kojoj se nalazio jedan pištolj, sklopivi nož dužine oštrice 9,5 cm, metalna teleskopska palica, sprej s nadražljivom tvari, više desetaka plastičnih vezica, ljepljiva traka, više komada odvijača i metalna poluga tzv. "pajser" .

Osumnjičene osobe koje su pomogle u počinjenu kaznenog djela razbojništva pronađene su i uhićene istog dana te su sva četvorica uhićenika nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja u zakonskom roku predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, a protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetniku u Bjelovaru na daljnje nadležno postupanje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali