Zagrebačka Gradska organizacija HDZ-a, zajedno s koalicijskim partnerima HSLS-om i HSU-om predala je kandidaturu Davora Filipovića za gradonačelnika Grada Zagreba te kandidature njegovih zamjenica, ali i listu za Gradsku skupštinu, javlja RTL. Događaju je nazočio i premijer Andrej Plenković.

Četiri načela

Filipović je svoj program predstavio prije dva dana, uvjeren kako će proći u drugi krug nadolazećih lokalnih izbora. Predsjednik zagrebačkog HDZ-a, Mislav Herman poručio je da su skupili više od 13.000 potpisa potpore Filipoviću te dodao da idu po pobjedu i da će 30. svibnja imati svog gradonačelnika.

"Filipović je pokazao da odskače i znanjem i argumentacijom u vezi pitanja Grada Zagreba. Uz podršku partnera i zamjenica, ali i Zagrepčana i Zagrepčanki dobiti veliku potporu i da će HDZ u Zagrebu, kao i diljem Hrvatske, biti najsnažnija hrvatska stranka na nacionalnoj, lokalnoj i županijskoj razini. Postupamo prema četiri načela: sustavnog i kontinuiranog dijaloga; funkcionalne decentralizacije, odluke što bliže građanima i fiskalne decentralizacije, s 3,3 milijarde kuna prihoda više i projektne suradnje. Prioritet će biti obnova Zagreba nakon potresa. Punu potporu dajem Hermanu, Filipoviću i 16. svibnja i 30. svibnja", rekao je premijer Plenković, nakon kojega se medijima obratio i Filipović.

Transparentnost na najvišoj razini

"Da bi grad bio grad zadovoljnih ljudi i obitelji potrebno je odgovorno upravljati financijama gradskim, obnoviti grad i realizirati kapitalni projekt. Uvjet je podizanje transparentnosti na najvišu razinu. Imovinske kartice za sve pročelnike i direktore poduzeća, uvest ću oporbu u kontrolu javnih natječaja. Sad je bitno znanje, a ne priče koje ste mogli slušati od Sinčića, a danas Tomaševića. Pozivam sugrađane da učinimo grad gradom koji će najslabije zaštiti. U skupštini očekujemo najveći broj mandata, surađivat ćemo sa svima onima koji žele dobro gradu", rekao je Filipović.

HDZ-ov je kandidat prokometirao i protukandidata Miroslava Škoru rekavši da se radi o "trgovačkom", a ne "Domovinskom pokretu, jer je doveo Zorana Milanovića na Pantovčak, tako želi i Tomislava Tomaševića".