Play ponuda

'NEMA RATA IZMEĐU VLADE I TRGOVACA' / Filipović objavio kada predstavljaju nove mjere pomoći, a Kaufland otkrio zašto ih nema na bijelim listama

Foto: Goran Stanzl/Srećko Niketić/PIXSELL

Prošle smo godine tri puta intervenirali da bi pomogli našim najugroženijem građanima i sve se to reflektiralo na gospodarski rast, rekao je Filipović.

2.3.2023.
12:21
Goran Stanzl/Srećko Niketić/PIXSELL
Play ponuda

Plan je predstaviti mjere sredinom ovog mjeseca, otkrio je ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, nakon sastanka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju.

"Govori se o ratu vlade i trgovaca, no nema nikakvog rata. Napravit ćemo ono što najbolje za naše gospodarstvo i kada pogledate brojke koje se odnose na rast BDP-a upravo se tu ogledaju dobri potezi Vlade. Prošle smo godine tri puta intervenirali da bi pomogli našim najugroženijem građanima i sve se to reflektiralo na gospodarski rast” rekao je.

Dodao je da se detalji još bruse i da će izaći s njima sredinom mjeseca. Podsjetio je da su snizili cijene proizvoda za 30 posto, a da je onda došlo do dodatnog snižavanja zbog konkurencije trgovaca.

Bijela lista daje efekt

“Razgovaramo s onima koji će obaviti popisivanje i imat ćemo cjelovitu listu. Moram istaknuti tri hrvatska trgovca Konzum, KTC i Tommy koji su poslali cijene. Kad pogledate bijelu listu može se reći da ona daje efekt jer sva ova najavljena poskupljenja još nisu ondje”, rekao je Filipović.

Kaufland, je za N1 obznanio kako oni nisu mogli poslati popis proizvoda jer “dopis ne prati provedbena metodologija”.

“Kaufland pozdravlja inicijativu Ministarstva, no temeljem podataka navedenih u popisu proizvoda nismo u mogućnosti dati potvrdu sudjelovanja jer dopis ne prati provedbena metodologija”, odgovorili su na pitanje zašto ne sudjeluju u Vladinoj inicijativi.

Play ponuda

“Da bi se cijene mogle uspoređivati kako je predloženo, potrebno je uspoređivati proizvode točno određenog bar koda jer bi se tako moglo pratiti kretanje cijena za istovrsni proizvod kod svih trgovaca”, pojašnjavaju te dodaju da kod njih nema neopravdanih povećavanja cijena.

“Neopravdanih dizanja cijena u Kauflandu nema. Osim toga što se cijene preračunavaju na fer način, više od 15.000 redovnih cijena zaokružili smo prilikom preračunavanja u eure na manji iznos”, dodali su.