Play ponuda

'HRVATSKA IMA ZALIHE...' / Fiksirali cijene goriva, prijete li nam nestašica i redovi na pumpama? Ćorić poslao jasnu poruku distributerima

Kazao je i da se država ovim potezom odrekla dijela svojih primanja iz litre benzina, te da je prihod od PDV-a projiciran u proračunu

14.10.2021.
19:39
Play ponuda

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u utorak da je Vlada svjesna negativnog učinka skupog goriva na standard građana te da će, bude li potrebno, djelovati na trošarine ili PDV.

Vlada je tako danas donijela odluku kojom se ograničava cijena goriva pa će tako cijena benzina biti ograničena na 11.10 kuna, a dizela na 11 kuna.

Image
IPAK SU REAGIRALI /

Vlada ograničava cijene goriva: Plenković otkrio kolika će biti cijena benzina i dizela idućih 30 dana

Image
IPAK SU REAGIRALI /

Vlada ograničava cijene goriva: Plenković otkrio kolika će biti cijena benzina i dizela idućih 30 dana

Utjecaj na profitabilnost distributera

Ćorić je za RTL Danas kazao kako je odluka koju su donijeli apsolutno na mjestu, ali je i otkrio kakve reakcije očekuje od naftnih kompanija.

"Sigurno će ova odluka utjecati na profitabilnost distributera na području RH, kao što će utjecati na smanjenje prihoda u državni proračun. Svi moramo biti svjesni činjenice da u ovakvim vremenima potencijalnog nastanka krize koja je uzrokovana povećanjem cijene energenata svi na neki način moramo snositi odgovornost.

Odluka koja ide prema distributerima, ali i prema proračunu RH, donesena je na rok od 30 dana. Opservirat ćemo i dalje situaciju, ako nakon tih mjesec dana ne dođe do relaksacije uvjeta na tržištu, a prema trenutnim projekcijama moglo bi doći do kraja godine, Vlada će dodatno reagirati", kazao je Ćorić.

Država se odrekla svojih primanja iz litre benzina

Na pitanje što ako ne dođe do rasta cijena nafte i ako cijene nastave rasti, Ćorić je odgovorio da će Vlada učiniti iskorak. Rekao je i da nam je ne prijeti "britanski scenarij", gdje vozači već danima čekaju u redovima na pumpama zbog nestašice goriva.

"Postoji dodatni stabilizator s naše strane. Bilo tko tko bi išao s frapantnim najavama mora imati na umu činjenicu da RH raspolaže zalihama naftnih derivata koje su dovoljne za tri mjeseca funkcioniranja ekonomije. Nemamo problem i nećemo ga imati. Računamo na razumijevanje svih, distributera ali i svih dionika u ekonomiji da situacija nije jednostavna", kazao je.

Kazao je i da se država ovim potezom odrekla dijela svojih primanja iz litre benzina, te da je prihod od PDV-a projiciran u proračunu.

Utjecaj na cijenu transporta

S obzirom da visoke cijene goriva znači poskupljenje i ostalih proizvoda, Ćorić je kazao da bi limitiranje cijene u idućih mjesec dana trebalo imati učinak na cijenu transporta.

"Sve što se upućuje na tržište se vozi. Samim time, taj transport, cijena koja je ugrađena u transport ne bi trebala dodatno eskalirati. Neki proizvodi su poskupili, ali to poskupljenje nije samo uvjetovano rastom cijena goriva", kazao je.

Ćorić je najavio i kako će kućanstva ovakve cijene po pitanju plina imati do 1. travnja iduće godine.

"Tu ne očekujemo promjenu cijena. Što se tiče električne energije, držimo da će idućih nekoliko mjeseci one biti stabilne. Učinit ćemo sve jer imamo mehanizme da oni ne rastu značajnije tijekom 2022. Najviše nas zabrinjava u ovom trenutku jesu cijene goriva, odnosno benzina, dizelskog goriva", kazao je.

Play ponuda
Play ponuda