NOVCA NEMA NIGDJE

FIJASKO VELIKE AKCIJE: Prikupljena tek polovina potrebnog iznosa za obnovu vukovarskog vodotornja

Vukovarski vodotoranj jedan je od simbola otpora, ali i stradanja tog grada-heroja u Domovinskom ratu. Unatoč silnim granatiranjima i izravnim pogocima projektila vodotoranj nije srušen, pa je pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za njegovu obnovu.

Akcija pod nazivom “Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva” i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, pokrenuta je prošle godine. Najavljivane su donacije sa svih strana, od najmanjih općina, preko gradova i županija, sve do državnih i privatnih tvrtki te sredstava iz dijaspore, a u tu su svrhu organizirani koncerti i različite druge akcije, piše Slobodna Dalmacija.

OBNOVA SIMBOLA OTPORA: Prikupljen tek prvi od 21 milijun kuna za vukovarski vodotoranj

Ostatak potrebnog novca – iz državnog proračuna

Procijenilo se da bi obnova i uređenje memorijalnog centra stajali 24,8 milijuna kuna s PDV-om, no ovih je dana, prema pisanju Slobodne Dalmacije, objavljeno kako je tijekom deset mjeseci za obnovu uplaćeno tek pola od potrebnih sredstava – 11,98 milijuna kuna!

Obnova vodotornja trebala je započeti ovoga ljeta i na internetu je prije toga objavljivan podatak o svakoj prikupljenoj kuni, a bio je dostupan i popis donatora. U ovom trenutku, ako se prikupe sredstva, početak radova mogao bi početi na proljeće iduće godine. A i to će biti izgledno tek ako se ostvari najava Vlade, koja bi ovog tjedna trebala održati sjednicu u Vukovaru, da se ostatak potrebnih sredstava uplati iz državnog proračuna.

VUKOVARSKI GRADONAČELNIK UPOZORAVA: ‘Pojavili su se lažni sakupljači novca za obnovu Vodotornja’

Kada je izgrađen, bio je među najvišima u Europi

Vodotoranj visok 50 metara izgrađen je 1968. godine prema projektu arhitekta Petra Kušana bivajući tada među najvišim građevinama te vrste u Europi. Imao je spremnik kapaciteta 2200 kubičnih metara, a mogao je bez dodatnog punjenja osigurati vodu za 45 tisuća stanovnika tijekom 12 sati.

Prema projektu obnove predviđeno je da u vodotoranj s dunavske strane bude instalirano panoramsko dizalo iz kojega će se izlaziti u nekadašnje spremište za vodu, a buduću memorijalnu sobu.

Kroz samu građevinu protezat će se krivudava staza kao simbol vukovarskih nedaća, a predviđeno je i više ekrana na kojima će se prikazivati snimke razaranja grada i samog vodotornja. Rupe nastale razaranjem zatvorile bi se staklenim stijenkama, a iz memorijalne sobe izlazilo bi se na krovište vodotornja s vidikovcem, tribinama i velikom hrvatskom zastavom.

RAZVIJENOST KAKVU JE IMAO PRIJE RATA NEĆE DOSEĆI JOŠ 100 GODINA: ‘Država mora odlučiti hoće li Vukovar živjeti ili umrijeti’

 

 

Povratak na Net.hr