SUKOB MIŠLJENJA

FAMOZNI DOKUMENT PODIJELIO I USTAVNE STRUČNJAKE: Dok ga jedni smatraju draguljem humanosti, drugi ga čitaju u nevjerici

Šef katedre na zagrebačkom Pravnom fakultetu komentirao je za Hinu da je dokument Vijeća produciran u duhu kompromisa “može i ovako i onako” te da nije riješio ništa.

Preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima izazvale su podijeljena mišljenja u javnosti pa tako i ustavnih stručnjaka – dok jedni kritiziraju i poručuju da nešto ne može istodobno biti i ustavno i protuustavno, drugi ocjenjuju da se radi o rijetko viđenom kvalitetnom dokumentu, kvalitetnog sadržaja, teksta i konteksta.

Već smo pisali kako je ustavna stručnjakinja Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i vanjska članica Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava HAZU-a, na Facebooku na sva usta nahvalila ovaj dokument, a poslijepodne se oglasio stručnjak za ustavno pravo Branko Smerdel koji nije bio toliko sklon jučer objavljenim preporukama.

Šef katedre na zagrebačkom Pravnom fakultetu komentirao je za Hinu da je dokument Vijeća produciran u duhu kompromisa “može i ovako i onako” te da nije riješio ništa. “Ne može se nešto istodobno proglasiti neustavnim i ustavnim, ništa ne može istodobno biti i zabranjeno i dopušteno, niti zakonodavac niti sud niti Vlade ne mogu prosuđivati kada bi se neka norma Ustava primijenila, a kada se ne bi”, poručio je Smerdel.

“Taj dokument nije riješio ništa. To Vijeće je formirano u skladu s pravilom “ako hoćeš odgoditi, formiraj odbor”, a tako je napravljena i selekcija pravnika – da ljudi budu skloni kompromisu”, komentirao je.

Smatra i da će, s obzirom na podijeljenost koju je do sada izazvao, vrlo brzo doći do reakcije izvana i da ćemo se opet naći u nevolji s time. Istaknuo je i kako se još jedna stvar zanemaruje u raspravi određuje li naš Ustav našu državu kao antifašističku. “Svaka država koja ima ustav je antifašistička jer niti jedna fašistička država nije imala ustav”, naglasio je Smerdel.

Povratak na Net.hr