NEDOSTAJE 5.099 RADNIKA

FALI PET TISUĆA RADNIKA: Ne morate seliti, ovo su industrije u kojima ćete lako pronaći posao

Hrvatska udruga poslodavaca od Vlade i Ministarstva rada traži podizanje broja radnih dozvola za strance za 2017. godinu.

Ističu kako se brojni poslodavci susreću s problemima u traženju radne snage, a zbog toga ne mogu dovršiti ili realizirati projekte, a najveći je problem u građevini, brodogradnji, turizmu, prometu i ICT-u, piše Jutarnji list.

Nedostaje čak 5.099 zaposlenika

U Hrvatskoj tvrtke imaju čak 5.099 radnih mjesta koja ne mogu popuniti adekvatnim radnicima, pokazala je anketa koju je proveo HUP. U brodogradnji tako nedostaje više od dvije tisuće radnika, u graditeljstvu njih 1213, a u turizmu 885. U ICT industriji također se susreću s problemom nedostatka stručnjaka – nedostaje ih oko tisuću.

Direktor HUP-a Davor Majetić kaže da je svjestan da se taj problem ne može riješiti preko noći, no ističe da problem nedostatka radne snage dovodi do negativnih posljedica za cijelu ekonomiju u konačnici.

Jedino rješenje je uvoz radne snage

‘Jedino brzo dostupno rješenje, dok čekamo na ono dugoročno, je povećan uvoz radne snage. Zato od Vlade tražimo da se hitno pozabavi ovim pitanjem kako i u 2017. ne bismo imali isti i još veći problem nego ove godine’, rekao je Majetić, prenosi Jutarnji list.

Situacija je složena jer, s jedne strane, u Hrvatskoj već postoji velik broj nezaposlenih, a poslodavci ipak ne mogu pronaći odgovarajuću radnu snagu. Majetić kaže da taj problem postoji na razini cijele Europske unije, gdje čak 40 posto poslodavaca ne može pronaći odgovarajuće radnike.

Iz HUP-a poručuju da je potrebna promjena u sustavu utvrđivanja kvota za strance jer kvota koja je sada na snazi ne prati promjene na tržištu, pa se u slučaju ovakvog problema ne može dovoljno brzo reagirati.

 

Povratak na Net.hr