Evo kakve sve promjene u školstvu sprema Jovanović

Kakve sve promjene u obrazovnom sustavu sprema ministar Željko Jovanović?

26.4.2012.
13:41

Tako Jovanović namjerava uvesti obveznu godinu dana predškolskog odgoja, elektroničke imenike gdje je to moguće, zdravstveni i građanski odgoj u osnovnim školama, nove gimnazijske programe, elektroničke upise u srednje škole, te zabraniti učenicima da se poslije 31. ožujka sele iz jedne škole u drugu (osim ako je riječ o promjeni mjesta stanovanja). Uvodi i licenciranje ravnatelja, programske ugovore za visoko školstvo te umirovljenje profesora starijih od 65 godina.

Tri strukovne gimnazije, ograničenje preseljenja...

Već od iduće školske godine uvest će se strukovne gimnazije – ekonomska, turistička i tehnička – čiji će programi biti eksperimentalni. Namjera im je da fokus bude "na učenju kako učiti i razvijati sposobnosti, a ne na dobivanju ocjena", objasnila je za Večernji list pomoćnica ministra Ankica Nježić. Umjesto krutih nastavnih programa, učiteljima će se dopustiti sloboda da odrede opterećenost djeteta u školi i kod kuće.

Nadalje, stat će se na kraj zloupotrebi preseljenja iz jedne škole u drugu, te će đaci moći promijeniti školu samo do 31. ožujka.

"Preseljenje se zloupotrebljavalo i učenici s lošim ocjenama su se potkraj školske godine ispisivali iz škole i upisivali u drugu, najčešće privatnu, gdje bi u samo nekoliko dana ispravili sve negativne ocjene i uspješno završili taj razred", objasnila je Nježić.

Najesen pilot-projekti obaveznog predškolskog obrazovanja

Ukinut će se i ograničenje da se učenici mogu prijaviti u samo jednu srednju školu, i to od ove školske godine. Budući srednjoškolci moći će se tako elektroničkim putem prijaviti u više škola, a trenutačno se pripremaju elektroničke prijave. Istodobno će se uvesti i elektronički imenici gdje god je to moguće.

Također, najesen će početi pilot-projekti po županijama u kojima će se krenuti u uvođenje obveznog jednogodišnjeg predškolskog obrazovanja. Ministarstvo priprema i građanski i zdravstveni odgoj koji bi u program ušli sljedeće školske godine, a na kojem bi đake učili o spolno prenosivim bolestima, štetnosti alkohola i droga te o nasilju u društvu i među mladima. Osnovnim školama će građanski odgoj biti ugrađen u nastavu, dok će srednje škole moći odlučiti žele li ga kao samostalni predmet ili kao dio nekih drugih.

Nadalje, ravnatelji uskoro više neće moći raditi bez licencije, no još se radi na pravilniku koji će urediti uvjete za stjecanje te isprave. U visokom obrazovanju Jovanović je odlučio da će ograničiti rad profesorima na 65 godina, kako bi dao priliku znanstvenim novacima da se zaposle. Sa sveučilištima će potpisati trogodišnje programske ugovore kroz koje bi sveučilišta dobila novac za provođenje strategije koju imaju u tom razdoblju.

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali