RIPORTAL

EVO KAKO JE POČASNI BLEIBURŠKI VOD DOBIO DONACIJU HOK-a: ‘Novac dodjeljujemo svake godine nekoj drugoj potrebitoj ustanovi, udruzi ili pojedincu’

Udruženje obrtnika Rijeka otkrilo je da Hrvatska obrtnička komora putem njih dodjeljuje novac prikupljen od članarina dijeli potrebitim udrugama, a ove godine je to bio Počasni bleiburški vod

Nakon što je krajem svibnja otkriveno da je Hrvatska obrtnička komora novac od članarina utrošila u donacije, između ostalih, i Počasnom bleiburškom vodu, stigao je odgovor Udruženja obrtnika iz Rijeke. I dok se predsjednik županijske obrtničke komore Dalibor Kratohvil ogradio od cijelog slučaja i spornu donaciju pripisao odluci predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajca, riječka organizacija je Počasni bleiburški vod nazvala – potrebitom udrugom.

KONTROVERZNA DONACIJA: HOK je čak 15.000 kn od članarina donirao bleiburškom vodu; Obrtnici ljuti: ‘Trebali su to odbiti!

Sve u skladu s propisima

“Sve odluke Hrvatska obrtnička komora donosi u skladu sa Statutom, pravilnicima te općim aktima. Odluke o spomenutoj donaciji, o donaciji koju Hrvatska obrtnička komora putem humanitarne Maškarane jote Udruženja obrtnika Rijeka dodjeljuje svake godine nekoj drugoj potrebitoj ustanovi, udruzi ili pojedincu te sve ostale Odluke o donacijama donesene su poštivajući iste”, stoji u odgovoru kojeg je Riportal dobio od Udruženja obrtnika Rijeke.

U nastavku njihova odgovora stoji da je poslovanje HOK-a transparentno, a podaci javno dostupni, aludirajući da ne vide ništa sporno u dodjeljivanju članarina obrtnika. Inače, HOK je organiziran na svim razinama lokalne i regionalne samouprave s državnom središnjicom na čelu, a svaka od njih ima predsjednika, tajnika, djelatnike ureda… Financiraju se, između ostalog, i obveznom članarinom, koju na području Rijeke uplaćuje više od 3000 obrtnika. Članarina se dijeli tako da 50 posto iznosa ostane lokalnoj organizaciji, a ostatak ide u županijsku i nacionalnu organizaciju. Novac im služi uglavnom za troškove poslovanja, putovanja i dnevnice.

RIJEČKI OBRTNICI ĆE POLUDJETI: Njihovim novcem Komora je pomogla Počasnom bleiburškom vodu kupiti zemlju u Austriji

Poziv na cenzuru

No, cijeloj priči nije kraj. Naime, tajnica Udruženja obrtnika Rijeka Sandra Pavlić zatražila je od redakcije Riportala da svaki tekst o Udruženju obrtnika Rijeka ubuduće pošalje njoj na autorizaciju, što je izvan pravila novinarske struke.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr