HAK SAVJETUJE

EVO KAKO IZBJEĆI GUŽVE: Pred nama je pakleni vikend, ne samo po temperaturama već i po kolonama na cestama

Prvi vikend u kolovozu još je jedan udarni vikend na našim prometnicama koji će dodatno otežati ove izuzetno visoke temperature. Ne treba zaboraviti ni na subotnji praznik.

Već u petak, 4. kolovoza, u poslijepodnevnim satima, očekuje se jačanje prometa na glavnim cestovnim pravcima, zbog čega su mogući zastoji na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče u smjeru juga, javlja Hrvatski autoklub.

U subotu, 5. kolovoza, obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, a povodom 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ mnogi će se uputiti na proslave u Knin i Slunj. Upravo u tim gradovima koji se nalaze na državnoj cesti DC1 zbog mnogobrojnih gostiju koje će na proslavu dolaziti tijekom cijelog dana očekuju se značajni zastoji i gužve, poglavito u Slunju.

U subotu najveće gužve od 6 do 13 sati

Čitave se subote, osobito između 6 i 13 sati očekuje gust promet uz moguće zastoje i to na uobičajenim lokacijama. Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2; zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko; Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija.

CRVENO UPOZORENJE SVIM VOZAČIMA: Ovih šest dana u kolovozu baš nikako nemojte kretati na more, čeka vas kaos

Kolone i zastoji očekuju se i na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići).

Kolone će se stvarati čitavog adana duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu kao i u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

Kolone na Lučkom između 6 i 17 sati

Na naplati Lučko, na ulasku na autocestu A1/A6, gužve u smjeru mora bit će od 6 do 17 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 10 do 18 sati.

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje mi mogle potrajati do večernjih sati.

UDARNI LJETNI VIKEND NA CESTAMA: Smanjuje se gužva na Dalmatini; kolona ispred Lučkog 5, a na Bajakovu 7 kilometara

Iako će pojačanog prometa u povratku biti tijekom cijele subote, veće gužve u povratku očekuju se u nedjelju od 10 do 20 sati na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti, poglavito na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok). Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

Iz HAK-a savjetuju da na put prema moru ne krećete tijekom subote prijepodne, nego u poslijepodnevnim ili večernjim satima, zbog nižih temperatura, ali i zbog slabijeg prometa. U smjeru unutrašnjosti, treba izbjegavati nedjelju u poslijepodnevnim satima.

Povratak na Net.hr