AKCIJA NEUTRALIZIRANJA MINE / Evakuacija stanara u Rijeci je pri samom kraju: U Kliničkom bolničkom centru reorganiziran cijeli sustav, osigurani dodatni timovi

U nedjelju će na snazi biti i zabrana zone letova iznad riječke luke

18.3.2023.
23:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Evakuacija oko 500 stanovnika Rijeke koji žive u blizini Riječke luke iz koje će se u nedjelju ukloniti i neutralizirati zaostala protubrodska mine iz Drugog svjetskog rata, pri kraju je, a većina stanara u zoni potencijalne opasnosti je sama organizirala privremeni smještaj. 

Stanari su u subotu evakuirani iz zone neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja zaostale protubrodske mine, koja je ukopana u morsko dno Riječke luke.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance rekao je večeras Hini da je do 21 sat evakuiran najveći dio stanara. Dodao je da je manji dio stanara, nekoliko desetaka, smješten ili će biti smješten u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su priređeni ležajevi i okrjepa.

Image
OGLASIT ĆE SE SIRENE /

Evakuacija stanara u centru Rijeke, obustavljen promet: Počinje složena akcija uklanjanja velike opasnosti iz luke

Image
OGLASIT ĆE SE SIRENE /

Evakuacija stanara u centru Rijeke, obustavljen promet: Počinje složena akcija uklanjanja velike opasnosti iz luke

U nedjelju će na snazi biti i zabrana zone letova, posebice za dronove.

Mance je kazao da su iz luke su privremeno premještena sva plovila, sav promet u zoni opasnosti bit će obustavljen nakon 22 sata, parkirališta zatvorena, a Riječki zaljev zatvara se za plovidbu.

Potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti, a trajat će do nedjelje kasno poslijepodne ili uvečer, kada neutralizacije mine bude završena.

Složena akcija uklanjanja i neutralizacije mine koja je na morskom dnu u riječkoj luci zaostala iz Drugog svjetskog rata, počet u nedjelju rano ujutro, a mina će se plovilom prevesti na predviđenu lokaciju u Riječkom zaljevu i neutralizirati.

Izdane brojne upute o evakuaciji

O akciji i evakuaciji građana Rijeke koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine, izdane su detaljne upute, a početak i kraj akcije bit će obilježen sirenama početka, odnosno prestanka opasnosti.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na „crvenu zonu“ neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuirani stanari i „žutu zonu.“

U „crvenoj zoni“ su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.

U „crvenoj zoni“, ali i na širem području, bit će onemogućen sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet pa će se cestovni promet odvijati tzv. sjevernim koridorom središtem grada.

Za “žutu zonu” izdana je preporuka smanjenog kretanja i aktivnosti, stanarima je preporučeno da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

shimmer fallback
shimmer fallback

U Riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom bila ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

Reorganiziran sustav u bolničkom centru

U riječkom Kliničkom bolničkom centru reorganiziran je cijeli sustav. Od hitne službe, preko operacijskih sala, jedinice intenzivnog liječenja do radiologije i transfuziologije. Osigurani su dodatni i pripravni timovi, javlja Danas.hr.

Pročelnica objedinjenog hitnog bolničkog prijama Martina Pavletić pojasnila je kako su se oni pripremili za slučaj hitnosti.

"Ako dođe do nezgoda i masovne nesreće, detaljno smo se pripremili za takvu situaciju. Imamo pripravne timove u više faza, u slučaju nesreće . Njih ćemo zvati i oni će dolaziti sukcesivno, kako bude potrebno. Osigurali smo dodatne krevetne kapacitete, velike količine krvnih derivata. Bit će dostupni i kirurzi i anesteziolozi", dala nam je detalje priprema Martina Pavletić.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču