ZNAMO LI ŠTO JEDEMO? / Europol u Hrvatskoj otkrio veliku prevaru s mesom, ali i lažni alkohol; Institucije o tome pojma nemaju

Iako je Europol na hrvatskom tržištu otkrio konjetinu koja se prodavala kao teletina, institucije za to ne znaju

26.7.2021.
12:02
Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon šest mjeseci opsežne istrage trgovine lažnim prehrambenim proizvodima, Europol je utvrdio kako je na hrvatsko tržište plasirano konjsko meso s deklaracijom teletine. U akciji OPSON X zaplijenjeno je gotovo 16.000 tona nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađene hrane i pića u 73 zemlje svijeta.

Njihova vrijednost je 54 milijuna eura, a akcija je rezultirala s više od 600 naloga za uhićenje. Osim lažne teletine, u Hrvatskoj je pronađena i hrpa lažnog alkohola, ponajprije vina i votke.

Organska hrana na udaru

"Krivotvorenja hrane se vrlo često događaju kada se govori o hrani koja je označena bio, organski, eko i slično, koju najčešće uzimaju oni ljudi koji to moraju zbog zdravstvenih razloga. Tim je ta nesreća veća", objašnjava za Dnevnik.hr europarlamentarna zastupnica Biljana Borzan te dodaje:

"Mi redovito mijenjamo europske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo kako bismo spriječili krivotvorenje hrane. No, nažalost, uvijek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke eventualne rupe u zakonu."

Institucije pojma nemaju

U akciji je sudjelovala i Carinska uprava, provodeći pojačanu kontrolu osobnih, kombi i teretnih vozila te autobusa, ali i osoba i vozila koji prelaze preko državne granice. Unatoč tome, tvrde da nisu otkrili nikakve nepravilnosti.

"Mi smo zakone pooštrili na način da su kazne sada toliko visoke da bi trebale odvratiti svakog onog tko pokuša varati s hranom i pooštrili smo inspekcijski nadzor kako bismo na što manju mjeru sveli varanje s hranom", objasnila je Borzan.

Osim Carinske uprave, o lažno deklariranom mesu i alkoholu pojma nisu imali ni Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat. Tako još uvijek nema odgovora na pitanje koliko je konjetine završilo u trgovinama i mesnicama kao teletina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali