SVAĐE I AFERE

ESDEPEOVAC ŽESTOKO KRITIZIRAO NOVU VLADU: ‘Tamo se ne zna tko pije, a tko plaća!’

Da bi dosadašnji Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) bio pretvoren u novo ministarstvo u okviru Vlade RH, potrebno je mijenjati zakon koji je Hrvatski sabor usvojio prije deset dana.

Upozorio je na to SDP-ovac Peđa Grbin upitan u emisiji Novi dan na N1 televiziji hoće li njegova stranka zbog toga tražiti raspravu o toj temi.

MARIĆ NAJAVIO VELIKU PROMJENU U VLADI I PORUČIO: ‘Nisam najavio ostavku! Nemam posebnih želja, pa nije ovo željomat’

“Mijenjaju zakon donesen prije deset dana”

“Nemamo mi što tražiti raspravu o temi osnivanja ministarstva. Da bi se ministarstvo osnovalo, potrebno je promijeniti zakon. Prije deset dana smo ga donijeli, a sad ćemo ga mijenjati. Dugo je trajao”, ironično je ustvrdio Grbin.

Podsjetio je kako je Andrej Plenković došao prije desetak dana u Hrvatski sabor, tada još kao mandatar nove vlade, te najavio racionalizaciju upravljanja Republikom Hrvatskom, a u sklopu nje i smanjenje broja ministarstava s 21 na 19.

“U utorak smo saznali da Vlada neće imati 19 nego 20 ministarstava. Očito Plenković nije samostalan u odlučivanju i da vladajući ne znaju što žele i što misle napraviti. Čini mi se da se tamo ne zna tko pije, a tko plaća”, kazao je Grbin.

VLADA SE OGLASILA O DRAMI U BANSKIM DVORIMA: ‘Goran Marić nije podnio ostavku! Dobit će ministarstvo’

sdp grbin

“Od Barišića ne očekujem da se sam povuče”

Grbin se osvrnuo i na niz afera koje se posljednjih dana vežu uz ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića, a zbog kojeg je za danas zakazana i sjednica Etičkog povjerenstva.

“Kad smo govorili o sastavu nove Vlade jasno smo Plenkoviću odali priznanje za određene poteze, primjerice, odlazak Zlatka Hasanbegovića i Mire Kovača. To je bio dobar korak za Hrvatsku, jer su činili dosta štete, ali smo postavili i pitanje Plenkoviću – što mu je trebao Barišić? To je pitanje na koje još nema odgovora. Plenković kaže da stoji iza njega. Bez obzira što se svaki dan javi nova afera, nemamo jasan odgovor. Riječ je o ministru koji je za vrijeme svoje znanstvene karijere zabilježen kao osoba koja je imala najviše profesura. Profesor Mario Plenković (otac Andreja Plenkovića, nap.a.) takav je potez okvalificirao kao torbarenje. Kad imamo znanstvenike koji osporavaju Barišića, zašto ga onda Plenković gura”, zapitao se Grbin.

Ako spomenuto povjerenstvo danas utvrdi da se radilo o neprimjerenom ponašanju, Grbin smatra da bi se Barišić trebao povući sa svoje pozicije, ali dodaje da to ne očekuje jer vidi “koliko se Barišić na sve to ne obazire”.

MINISTAR OBRAZOVANJA O OPTUŽBAMA ZA PRONEVJERU: ‘Priča je toliko duga i na nju sam toliko ponosan’

Prva svađa u Vladi nakon samo par dana

Na pitanje što očekuje od sutrašnje prve sjednice nove Vlade te smatra li da će na njoj biti razmatran i porezni sustav, Grbin kaže da ne zna o čemu će se ondje raspravljati.

“Mi smo u oporbi i saznanja što rade dobijemo kad ih oni objave. Prvi zakon koji je donesen već ide u doradu, a trebao je urediti kako Vlada radi. To je po meni nezabilježeno. Imali smo prvu svađu premijera i ministra, nakon samo tri ili četiri dana, koja je rezultirala time da je ministar dobio sve što je htio. Prekratko je vrijeme da bi to postalo nekakav relevantan pokazatelj. I ja živim u ovoj zemlji i ja sam građanin ove zemlje i želim da nam svima bude bolje”, zaključio je Grbin.

PLENKOVIĆ O ODNOSU SNAGA U VLADI: ‘Glavnu riječ neće voditi ni Marići, ni Martina Dalić nego – ja. Ja odlučujem!’

 

Povratak na Net.hr