EPIDEMIOLOZI PREPORUČUJU NASTAVU NA OTVORENOM: / Nastavnici s učenicima otišli u prirodu: 'U školi je jako vruće, bolje im je tu'

Rad u učionicama otežavaju i visoke temperature, a klimatizacijski uređaji se prema epidemiološkim preporukama ne smiju koristiti

10.9.2020.
15:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nejasnoće u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u vezi provođenja nastave u školama nastale su oko odmora u učionici ili na otvorenome, no sada su stigla dodatna pojašnjenja. Preporuke kažu da učenici odmor provode na zraku, a čak je i nastavu moguće držati na otvorenome.

Što se tiče organizacije rada, ona će ovisiti o uvjetima pojedine škole. Za učenike je izbor vrlo jednostavan kada se govori o tome treba li nastavu pratiti u učionici ili pak na svježem zraku.

"Nastava vani mi se možda malo više sviđa, negdje u hladu. Vani bi mogli imati tjelesni i prirodu i društvo", kazao je za RTLNikola Mišić-Pažin, učenik trećeg razreda OŠ Dobri u Splitu.

Neki profesori iskoristili priliku pa održali nastavu vani

Ipak, o uvjetima škole će ovisiti hoće li se nastava organizirati na otvorenome. No, preporuke epidemiologa su jasne.

"Mislim da je na samim školama odnosno skupinama da se probaju organiziraju da bi se takvi uvjeti mogli ostvariti. U svakom slučaju, boravak na zraku smanjuje rizik od prijenosa virusa", izjavila je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Zato su neki profesori, poput profesorice vjeronauka Irene Cuculić iz OŠ Vjekoslav Parać u Splitu iskoristili priliku pa odmah nastavu održali vani. Ona kaže da ju je ravnatelj podržao u tome i da se djeci nastava na otvorenome sviđa. Dodaje da su temperature visoke te da je zato ugodnije raditi u prirodnom okruženju i da se tako isto puno toga može naučiti.

"Bolje za njih da su na svježem zraku i da se te vježbe rade vani. Ograničeni smo malo s rekvizitima jer je preporuka da ih ne koristimo tako da smo morali izmijeniti naše planove i programe", smatra Ivana Benić, profesorica zdravstvene i tjelesne kulture u solinskoj OŠ Vjekoslava Paraća.

Visoke temperature boravak u učionicama čine neizdrživim

Rad u učionicama otežavaju i visoke temperature, a klimatizacijski uređaji se prema epidemiološkim preporukama ne smiju koristiti.

"Neizdrživo je u prostorima škole. Veliki je broj učenika, ako šest sati moraju nositi masku, mi smo razmišljali i ne vidimo zašto se ne mogu paliti klima uređaji. Poslali smo upit epidemiolozima i očekujemo pozitivan odgovor", kazao je za RTL Đuro Baloević, ravnatelj OŠ Vjekoslava Paraća u Solinu.

Zbog opterećenja epidemiološkim mjerama, za učenike je boravak na otvorenome dobar zbog mentalnog i tjelesnog zdravlja.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali