Dobrica Rončević, epidemiolog i šef Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, kaže kako broj hospitaliziranih ljudi u Rijeci pada s određenim odmakom u odnosu na dnevnu incidenciju.

"Broj hospitaliziranih počeo se smanjivati na onu mjeru koju smatramo realnim odrazom u odnosu na testirane osobe i on sada iznosi 7,9 posto aktivnih slučajeva. Što se tiče cijepljenja, ono se odvijalo kroz cijeli protekli tjedan i vikend. Trenutačno je prvom dozom u PGŽ-u cijepljeno više od 71.000 osoba, a 24.234 građana cijepljena su i drugom dozom.

Dinamika se cijepljenja ubrzala i povećala te odgovora količini cjepiva koje dobivamo i koja je veća. Tamo gdje su liječnici bili vrlo proaktivni u cijepljenju svojih pacijenata, cijepljeno je od 450 do 500 pacijenata po ordinaciji, uglavnom starije životne dobi i kroničnih bolesnika. Prema tome, možemo reći da su nam preostale starije osobe i kronični bolesnici u onih liječnika koji imaju više zainteresiranih i eventualno od liječnika koji se dosad nisu angažirali u slanju svojih pacijenata na punktove i u samostalnom cijepljenju.

Nije dovoljno da je samo polovina stanovništva cijepljena, nego je potrebno znatno više kako bismo se oslobodili svih ovih mjera koje smo dužni primjenjivati već drugu godinu, a koji nam kvare kvalitetu života. Za protuepidemijsku cijepljenost moramo postići više od 70 posto cijepljenih dvjema dozama, što znači da će se ova kampanja nastaviti i ujesen", kaže epidemiolog Rončević za Novi list.

Druga faza cijepljenja uskoro završava

Građani će se ovaj tjedan u PGŽ-u dnevno cijepiti s 1.600 doza. U dvorani na Zametu i dalje se cijepi u dvjema smjenama, a u slučaju dolaska većih doza cjepiva, opet će se cijepiti i nedjeljom. Trećina cijepljenja odvija se u zametskoj dvorani, a ostatak u ispostavama NZJZ-a PGŽ te drugim punktovima, piše Novi list. No, nije svugdje isti obuhvat cijepljenja.

"Situacija je izvan Rijeke šarolika. Negdje smo došli do zadovoljavajućih brojeva, a negdje ne. Trenutačno otkrivamo manjkavosti oko cijepljenja na perifernim dijelovima županije te se nadam da će i to biti ispravljeno jer nam je najvažnije da prioriteti budu zaštićeni", govori dr. Rončević.

Zaključno sa 16. svibnjem, utrošeno je 1.349.447 doza cjepiva, a do sada je najmanje jednom dozom cijepljeno 1.041.215 ljudi. Među njima je i 308.232 osobe koje su primile obje doze. Rončević kaže da će se u iduća dva tjedna druga faza cijepljenja privoditi kraju te da će se zatim fokus cijepljenja usmjeriti prema skupinama od posebnog interesa. Ta skupina obuhvaća zaposlene u prosvjeti kao i radnike u turizmu.

"Nakon toga pristupit ćemo intenzivnom cijepljenju svih onih koji su prijavljeni, a ne pripadaju posebnim skupinama. Zadovoljni smo dinamikom i nadamo se da ćemo dostići očekivane brojeve cijepljenih do kraja lipnja" dodaje epidemiolog Rončević za Novi list.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.