LOŠA KVALITETA

EPIDEMIOLOG KOLARIĆ TVRDI DA NEMAMO VJERODOSTOJNE PODATKE O ZARAŽENIMA: ‘Sad više ne znamo jesmo li sve pobrojili’

Epidemiolog Branko Kolarić smatra da je kvaliteta podataka o broju zaraženih vjerojatno nevjerodostojna: ‘Podaci su nam lošiji nego prije jer sad više ne znamo jesmo li sve pobrojili’

Koronavirus se horizontalno širi u populaciji već nekoliko tjedana, a epidemiološka obrana probijena je zbog brojnih kontakata koje se više nije uspijevalo pravodobno bilježiti. Oni čiji je nalaz bio pozitivan to su saznali sa zakašnjenjem od nekoliko dana, šireći za to vrijeme virus oko sebe. Određeni broj ljudi se ne želi testirati, a postoji i velik broj “vjerojatnih slučajeva” za koje nije jasno broje li se u službenu statistiku zaraženih, piše Večernji list.

“Kvaliteta podataka o broju zaraženih teško da je vjerodostojna. Podaci su nam lošiji nego prije jer sad više ne znamo jesmo li sve pobrojili”, rekao je prof. Branko Kolarić, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Sve je više i težih slučajeva, COVID odjeli se sve više pune, a potreba za respiratorima raste. Jučer je na bolničkom liječenju bilo 1598 pacijenata, na respiratoru 178. Broj umrlih također raste, a među njima su sve češće i mlađi ljudi.

HZJZ OBJAVIO VELIKO IZVJEŠĆE O KORONAVIRUSU: Imamo mnoga žarišta, pogledajte gdje se nalaze; Tu su i podaci u preminulima

‘NISMO SE OVOME NADALI’: Član Vladina znanstvenog savjeta: ‘Ja zagovaram strože mjere, ali tu je jedna nezgoda’

Švedski model na hrvatski način

Večernji list piše kako za to vrijeme klubovi pozivaju na votka-partyje i “tulume kao da ne postoji sutra”, a hrvatski liječnici epidemiološke mjere koje su na snazi sve češće nazivaju “švedskim modelom na hrvatski način” ili u najmanju ruku nedostatnima.

Prim. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, ispričao je za Večernji list dva različita slučaja ponašanja. “Srednjoškolac se testirao u petak, znači sumnjao je, a navečer je otišao na rođendan. Ujutro je dobio pozitivan nalaz. Moralo je u karantenu 15 sudionika tog rođendana. S druge strane, bračni par koji je bio kontakt oboljelog zatvorio se u kuću i bez testiranja proveo ondje deset dana, nikoga ne zarazivši. E, to je odgovorno ponašanje!”, rekao je Venus.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je poslijepodne na sastanku s ugostiteljima rekao da Stožer razmatra pojedine segmente zatvaranja te da će vidjeti kako će situacija ići dalje. I dok je većina zemalja EU-a uvela strože mjere, za Hrvatsku su one preskupe. No, Večernji list navodi da se epidemiolozi pitaju koliko će biti jeftinije za dražavu ako nam zdravstveni sustav kolabira.

BANDIĆ ZA ZAGREB NAJAVIO MJERE JOŠ NEVIĐENE U HRVATSKOJ; Šostar: ‘Nastojat ćemo da ne budemo Grinchevi’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr