MESO JE BILO NA ANALIZI

EPIDEMIJA TRIHINELE U SLAVONIJI: Častio obitelj i prijatelje suhomesnatim delicijama, zaraženo 45 osoba

Tijekom prošlog Božića i Nove godine jedan je Đakovčanin svoju obitelj, rodbinu, prijatelje i razne goste častio suhomesnatim proizvodima napravljenima od mesa divljači, ne znajući kako je ono zaraženo trihinelom. Posljedica toga jest epidemija trihineloze u tom kraju, piše Glas Slavonije.

Trihineli je bilo izloženo čak 45 osoba, jače ili slabije znakove bolesti ima njih 25, dok je 42-godišnja Đakovčanka prošlog vikenda hospitalizirana.

Epidemiolog Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije potvrdio je epidemiju.

Lovac je odnio meso na analizu

‘Vlasnik mesa, koji je lovac, častio je goste za blagdane suhomesnatim delicijama, a dio i podijelio. Prema informacijama koje imam i koje sam dobio od vlasnika, rađen je pregled na trihinelu. U petak sam dobio informaciju o slučaju, a u subotu su uzimani uzorci i nalazi su bili pozitivni. Ne bih ulazio u “kako i što”, no svima koji su izloženi trihineli u ovom slučaju rekao sam da situaciju shvate vrlo ozbiljno, da se odmah jave svojim obiteljskim liječnicima, neka se načini krvna slika i ostalo ‘ kaže dr. Dijanić. Dodaje, epidemijom su obuhvaćeni svi uzrasti: od djece do starijih, najviše radno aktivna dob. Sve meso je izuzeto i bit će uklonjeno’, rekao je dr. Dijanić.

Hospitalizirana žena nećakinja je čovjeka čije je meso jela. Tvrdi kako je u šoku i kako joj je žao tetka, koji svake godine nosi meso na analizu.

‘Meso je pregledano, radi se i o njihovoj djeci!’

‘U bolnicu sam primljena u nedjelju. Na zaraznom sam, primam terapiju. Šokirala sam se, uplašila, razočarala… Žao mi je moje tete i tetka. I oni su u šoku od svega. Nikada si tako nešto ne bi dopustili, ni sebi ni drugima, meso je pregledano! Jer, radi se i o njihovoj djeci! Ta, tko svom djetetu želi zlo?! Uvijek su nosili meso na analizu, godinama to obvezno rade. Baš mi je teta ovih dana rekla kako su zbog prasaca, koje će peći, dali i 1000 kuna, nije im žao, samo da se meso pregleda. Tetak dosta mesa i podijeli, više podijeli nego što ostavi sebi. I u njihovoj obitelji svi su bolesni’, ispričala je.

Prvi simptom koji su ona i njezina obitelj doživjeli bio je konjuktivitis.

Visoka temperatura i bolovi

‘Potom je oteklo lice i krenula temperatura, jako povišen CRP. Mene su bubrezi počeli boljeti, a to je, utvrdila je potom liječnica, bio mišić iznad bubrega. Deset dana borim se s visokom temperaturom od 40 stupnjeva. Trebam primati terapiju 8 do 10 dana.

Cijeli dan jučer sam preplakala, nisam mogla doći k sebi’, rekla je Đakovčanka.

Povratak na Net.hr