KATASTROFALNE POSLJEDICE

EKSTREMNA SUŠA I POŽARI UNIŠTAVAJU DALMACIJU: Masline i vinogradi na rubu opstanka: ‘Kao da je došao sam Lucifer’

Osim što je izgorjelo na tisuće hektara borove šume, makije i poljoprivrednih površina, Dalmaciju je ovo ljeto pogodila i ekstremna suša kakva se ne pamti.

U tri ljetna mjeseca, lipnju, srpnju i kolovozu, u cijeloj je srednjoj i južnoj Dalmaciji te na otocima palo svega nekoliko litara kiše po četvornom metru, s tim da ovog mjeseca nije palo niti kapi, piše Slobodna Dalmacija.

Suša je uvelike utjecala na biljni i životinjski svijet pa su tako brojni maslinici i vinogradi na rubu opstanka. “Ovakve suše ne bi izdržali ni kaktusi”, rekao je mr. Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik Hrvatskog centra za poljoprivredu.

DALMACIJA U PLAMENU: GORI NA KORČULI I BRAČU: Vatra zahvatila šumu, požar na Braču gase kanaderi

[FOTO] DALMACIJA U PLAMENU: U Đevrskama gori najveći požar, izgorjela su sva okolna brda

Otočne gustirne odavno su prazne, vrtli su zapušteni, mnogi nemaju novca da bi kupili vodu pa su se usred godišnjih odmora “evakuirali” na kopno.

‘Ovakve suše ne bi izdržali ni kaktusi’

No, to je ništa u usporedbi s gradovima – splitska gradska jezgra koja je prekrcana turistima smrdi na znoj, pišalinu, škovace i palmino ulje, pločnici kaleta i pjaca lijepe se pod nogama, na prometnicama je prst ulja i nečistoće. A kiše koja bi sve ovo isprala nema na vidiku, navodi Slobodna Dalmacija.

“U lipnju i srpnju izmjereno je svega 7,4 posto padalina od prosjeka za te mjesece koji iznosi 70 milimetara, dakle samo 5,2 milimetra. U kolovozu je prosjek 36,8 milimetara, a nije pala niti kap kiše dosad. Posljednja kiša zabilježena je 25. svibnja, kad je palo 17 milimetara”, rekla je za taj list dr. Višnja Vučetić, voditeljica Službe za agrometeorologiju Državnog hidrometeorološkog zavoda za splitsko područje.

RAZBUKTAO SE POŽAR NA BIOKOVU: Zbog nepristupačnog terena vatrogasce će na požarište prebaciti helikopter

PLAMENA BUKTINJA GUTA DALMACIJU: ‘U zaštiti će morati sudjelovati i građani’

Najmanja količina oborina od 1948.

No, još je gore stanje u Zagori i na otocima.

Ekstremne temperature doslovno su pregrijale tlo na kojem je na dubini od dva centimetra zabilježena maksimalna temperatura od 48, 49 stupnjeva.

Od prvog dana lipnja ove godine  zabilježena je najmanja količina oborina od 1948. godine, od kada postoje mjerenja na splitskoj marjanskoj postaji (7,6 litara po četvornom metru), a prije toga je najmanja izmjerena količina bila 9,53 litre, i to 1950. godine.

Sustav navodnjavanja, posebno u Dalmaciji koja je unatoč škrtom krajoliku bogata vodama nije niti u planu, a milijuni hektolitara zdrave vode otječu u more, navodi dr. Vučetić, dodajući kako posljednjih godina svjedočimo katastrofalnim učincima promjena: pogađaju nas teške suše, nezaustavljivi požari i velike poplave.

BUKNUO NOVI POŽAR: Vatra na Mljetu i kod Đevrsaka stavljena pod kontrolu, ali sada gori u Ljupču

 

Povratak na Net.hr