EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE / Hrvati jasno rekli što žele od Vlade: Cijena jedne stvari muči gotovo polovicu građana, a neki vladine mjere ni ne osjete

thumbnail

Adrian de Vrgna donosi detalje ekskluzivnog istraživanja o tome što građani misle o mjerama Vlade koje je za RTL provela Promocija Plus

5.9.2022.
19:39
Play logo

I dok će mjere Vlada potvrditi ovaj tjedan, pa i otkriti baš sve detalje, Promocija plus za RTL donosi ekskluzivno istraživanje koje otkriva što građani misle o dosad poduzetim mjerama pomoći, ali i što sami predlažu Banskim dvorima.

Što o mjerama misle građani?

Da mjere kasne, a usto su nedovoljne smatra više od 37 posto. Četvrtina mjere uopće ne vidi (smatra 25,4 posto ispitanika). Jako kasne ali i djelomično pomažu smatra 14 i pol posto ispitanih. A iako dijelom kasne, dosta su dobre - vidi to tako 12 posto anketiranih. Da su mjere pravovremene i dobre pa će i pomoći onima kojima je potrebno - smatra manje od 5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Očekivano najviše je birača HDZ-koji mjere podupiru (oko 60 posto) dok birači oporbenih stranaka i ljevice (njih oko 70 posto i u SDP-u i Možemo) i desnice dominantno o njima ne misle dobro (njih nešto više od 70 posto u MOST-u i Domovinskom pokretu).

Podsjetimo, Vlada je od početka godine poduzela nekoliko mjera, zamrzavale su se cijele goriva, reagirali su u sustavu poreza.

Kojih se mjera građani sjećaju?

Ograničenje cijena goriva je na prvom mjestu (41 posto), potom jednokratna potpora umirovljenicima - takozvani energetski dodatak iz proljeća (21,7 posto), dok petina navodi niži PDV na dio namirnica (20,4 posto), a potom i na plin za domaćinstva (14,5 posto). Slijede - nedavna odluka o ukidanju PDV-a na solarne panele (13,3 posto), ograničenje rasta cijene električne energije za kućanstva (12,7 posto), dok je 16 posto uvjerenih kako mjera uopće nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što građani žele?

I dok Vlada priprema novi paket – brojne europske države svoje su mjere već predstavile. A što naši građani žele? Više od četvrtine njih bi zamrznulo cijene osnovnih namirnica (28,4 posto), potom žele ograničenje cijena plina i goriva (16,2 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 10 posto misli da treba dati dodatak svima s malim primanjima - zbog nikad veće inflacije. Ali i nezaposlenima. Gotovo podjednak je broj onih koji predlažu energetski dodatak za umirovljenike s niskim mirovinama (9,9 posto), kao i onih koji bi zbog vala poskupljenja dodatak dali svima (9,6 posto).

Znatno manje građana predlaže oporezivanje ekstraprofita (6,3 posto), veće socijalne naknade (6,2 posto), dodatak za svako dijete (5,4 posto) ili energetski dodatak za siromašnije (3,9 posto). Prijedlozi su tu, na Vladi je da čuje što građani misle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAPOMENA: Istraživanje je provedeno od 1. do 3. rujna na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka: ± 2,7% uz razinu pouzdanosti od 95%.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo