OSNOVNA POTREBA

EKONOMIST O PRESUDI BESKUĆNIKU: ‘Ako je zbog Vegete dobio osam mjeseci zatvora, koliko će dobiti oni koji kradu milijune?’

‘Izuzetni sam zagovornik funkcioniranja pravne države i snošenja odgovornosti za vlastita nedjela, ali ne na način da redovno jedni prolaze nekažnjeno zbog milijunskih pronevjera, a drugi su kažnjeni jer ne mogu zadovoljiti osnovne ljudske potrebe’, napisao je bivši predsjednički kandidat Dejan Kovač

Na vijest da je beskućnik iz Zagreba Nenad pred Županijskim sudom u Bjelovaru osuđen na osam mjeseci zatvora te jednoipolgodišnju zabranu približavanja svim trgovinama SPAR-a jer je u jednoj ukrao Vegetu i suhomesnate proizvode, već su mnogi reagirali.

Pridružio im se i Dejan Kovač, postdoktorand iz ekonomskih i političkih znanosti u Školi međunarodnih odnosa Woodrow Wilson na Sveučilištu Princeton te bivši predsjednički kandidat HSLS-a. On se u objavi na Facebooku osvrnuo na visinu kazne izrečene ovom beskućniku te njegov primjer usporedio s onima koji nekažnjeno kradu milijune.

BESKUĆNIK NENAD UKRAO VEGETU I IDE OSAM MJESECI U ZATVOR: Nije pomoglo ni što ju je odmah vratio

‘Gdje su svi ti silni socijalni radnici…?’

“Ako zbog Vegete (20kn) i suhomesnatih proizvoda (1-300kn) beskućnik dobije osam mjeseci zatvora, koliko će dobiti onda oni koji već 30 godina kradu milijune? Paradoks je još veći jer smo mi 45 godina živjeli u socijalizmu, zadnjih 30 godina se ponosimo kako je socijalna država, a određeni ljudi otuđuju imovinu da bi preživjeli… Gdje su svi ti silni socijalni radnici i ministarstva socijalne skrbi koje plaćamo?

Izuzetni sam zagovornik funkcioniranja pravne države i snošenja odgovornosti za vlastita nedjela, ali ne na način da redovno jedni prolaze nekažnjeno zbog milijunskih pronevjera, a drugi su kažnjeni jer ne mogu zadovoljiti osnovne ljudske potrebe, poput jesti taj dan. Ovo je osnovni civilizacijski doseg… Imati za jelo”, napisao je Kovač na Facebooku.

Povratak na Net.hr