NOVOTNY KRITIZIRA

EKONOMIST O GOSPODARSKIM PROGRAMIMA VELIKIH STRANAKA: ‘Ne možemo Vladi dati da bude poslodavac, ona je regulator’

‘HDZ je bio češće u prilici obnašati vlast, ali i jedni i drugi su obećavali gotovo nemoguće. To nije praksa u razvijenim demokracijama. Tamo se ne raspravlja o tome kako pokrenuti ekonomiju, ekonomiju pokreću poduzetnici’, kazao je ekonomski analitičar Damir Novotny komentirajući gospodarske programe HDZ-a i SDP-a

“Navikli smo da naše najveće političke stranke ponavljaju slične širokopojasne političke i ekonomsko-političke programe koje najčešće ne ostvaruju”, kazao je ekonomski analitičar Damir Novotny komentirajući na televiziji N1 gospodarske programe dviju najvećih političkih opcija za parlamentarne izbore. Rekao je da se obećanja najčešće odnose na otvaranje radnih mjesta i pokretanje ekonomije.

HDZ PREDSTAVIO IZBORNI PROGRAM: Pogledajte što sve obećavaju; Plenkovića su ‘rešetali’ pitanjima

Trebali bi pregovarati samo poslodavci i radnici

“HDZ je bio češće u prilici obnašati vlast, ali i jedni i drugi su obećavali gotovo nemoguće. To nije praksa u razvijenim demokracijama. Tamo se ne raspravlja o tome kako pokrenuti ekonomiju, ekonomiju pokreću poduzetnici. Naglasak je na stvaranju uvjeta da se ekonomski procesi odvijaju bez uplitanja države. Slovenija i Češka su u razvoju najbliže došle razvijenim zemljama Zapadne Europe. Uglavnom se diskutira kako unaprijediti poslovno okruženje”, objasnio je Novotny.

Osvrnuo se i na obećanja o povećanju plaća.

“Schröderova vlada je napravila najvažnije reforme na tržištu rada, oslobodila ga je, smanjila reguliranost, omogućila skraćeno radno vrijeme, rad kod dva poslodavaca… U Njemačkoj ne postoji plaća za mjesec dana, nego se pregovara o minimalnoj satnici i broju sati koliko se radi, to je prepušteno poslodavcima i radnicima. Zakonski okvir u Hrvatskoj to onemogućava i čini se da ne žele razgovarati o promjeni Zakona o radu. Vlada utvrđuje najnižu satnicu ispod kojih poslodavci ne smiju ići”, kazao je Novotny.

RESTART KOALICIJA PREDSTAVILA SVOJ GOSPODARSKI PROGRAM: ‘Drago nam je da nas HDZ kopira’

‘Nedostaju nam kvalitetna radna mjesta’

Smatra da je stanje hrvatske ekonomije jedno od najslabijih, ako ne i najslabije u Europskoj uniji.

“Manjak radnih mjesta je ključno pitanje. Nedostaju nam radna mjesta, kvalitetna radna mjesta, nema perspektive za mlade ljude. No, pitanje je što može Vlada učiniti da dođe do promjena na tržištu rada. Ne može Vlada sebi dati u cilj – idemo stvoriti sto tisuća radnih mjesta. Ne možemo Vladi prepustiti da bude poslodavac, ona je regulator, a poduzetnici stvaraju nova radna mjesta. Možda je moguće stvoriti nova radna mjesta, zahvaljujući EU fondovima i stranim investitorima”, kazao je Novotny dodavši kako smo loše alocirali europske novce.

On smatra da stranke u kampanji trebaju razgovarati o stvaranju radnih mjesta i raditi na razvoju institucija koje potiču poduzetnike na investiranje bez velikih prepreka.

MINISTAR MARIĆ O GOSPODARSKOM PROGRAMU: ‘HDZ će ostaviti deficit samome sebi jer će ostati vladajuća stranka’

‘INA više nije toliko važna kompanija kao prije’

Komentirajući situaciju oko INA-e i MOL-a, Novotny je rekao da su u proteklih 20 godina stvoreni mitovi oko državnog vlasništva kao nacionalnog srebra.

“To nije istina. Nema dokaza da je državno vlasništvo preduvjet suverenosti, samostojnosti… Danas u suvremenom svijetu morate se povezati, biti integrirani u globalne tokove, nemoguće je zaustaviti strane investitore i zašto ne bi hrvatske tvrtke investirale u strane tvrtke”, kazao je.

Ističe i da se INA godinama nije razvijala niti se u nju investiralo.

“Priča oko INA-e ima dublje korijene u hrvatskoj ekonomskoj povijesti. INA više nije toliko važna kompanija kao prije”, zaključio je.

DANAS SE ODRŽAVA SASTANAK SAVJETA ZA INU: Konzultantska tvrtka predstavit će svoj koncept otkupa udjela MOL-a

Povratak na Net.hr