ONEČIŠĆENJE MORA

EKOLOŠKI INCIDENT U BAKARSKOM ZALJEVU: Prilikom pretovara loživo ulje iscurilo u more

Kod Ininih naftnih terminala u Bakru, tijekom pretovara nafte iz naftnoga lučkog spremnika u teretni brod, u petak rano ujutro onečišćeno je more i morski okoliš, no tijekom noći područje onečišćenja brzo je ograničeno plutajućim branama i sanirano disperzantima, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Djelatnici Lučke ispostave Bakar zaprimili su od dežurnoga lučkog agenta dojavu o onečišćenju mora u petak, 30. prosinca, u 00.45 sati na lučkom vezu broj 5, luka posebne namjene “INA-naftni terminal Bakar” te su pokrenuli koordiniranu akciju uklanjanja i saniranja posljedica onečišćenja.

OTKRIVEN UZROK VELIKOG ONEČIŠĆENJA KOD RIJEKE: Iz Ininih cijevi u more iscurilo do 700 litara lož ulja

Pukla armirana cijev za ukrcaj tereta

Angažirana je tvrtka specijalizirana za komercijalno uklanjanje i saniranje onečišćenja mora i morskog okoliša, čiji djelatnici su sat poslije ponoći uspješno ograničili širenje onečišćenja mora plutajućim branama i započeli postupak saniranja disperzantima, stoji u priopćenju.

Očevidom je utvrđeno da se incident zbio tijekom pretovara nafte iz Ininih spremnika na teretni motorni brod “Marisa N”, kad je u 00.45 sati puknula armirana fleksibilna cijev za ukrcaj tereta pri čemu je more onečišćeno u obuhvatu 800 metara kvadratnih, zatim na dijelu obalnog terminalskoga postrojenja u neposrednoj blizini naftnoga spremnika i na utovarnome brodu, na koji je do trenutka incidenta ukrcano oko 900 CBM tereta, u prisutnosti prvoga časnika palube i jednoga mornara. U incidentu nitko nije ozlijeđen.

INA ZNA ŠTO JE ZAGADILO MORE U KOSTRENI: ‘Prestrašno, ovakvo što ne pamtim. Odrazit će se i na turističku sezonu’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr