Ekobomba prijeti izvoru pitke vode u Zagrebu?

'Ovo je nekada bio raj na zemlji, a sad je toliko zagađen da je samo pitanje dana kad će mazut prodrijeti u podzemne vode. Ako se to dogodi, cijeli Zagreb ostat će bez pitke vode.

4.4.2011.
9:46

Na jezerima na Savici, ornitološki zaštićenom području na kojem obitava više od 150 zaštićenih sisavaca, gmazova, ptica i vodozemaca, krije se prava ekobomba, od Trga bana Josipa Jelačića udaljena samo pet kilometara, a od vodocrpilišta Petruševec, koje je izvor pitke vode za cijeli istočni dio Zagreba, oko 500 metara!

U tri zagađena jezera, od ukupno njih 12, nalaze se staklene boce i kante pune mazuta, otpadnih ulja, teških metala, žive, kadmija, kroma, bakra i arsena, piše Jutarnji list.

Zagađenje je počelo 70-ih godina prošlog stoljeća, kad su se toplana i druge velike tvrtke rješavale otpada bacajući ga u jezera. Iako je Grad prije dvije godine pokrenuo projekt sanacije vrijedan 20 milijuna eura, od njega se odustalo zbog krize.

"Umjesto odlaganja otpada na Jakuševcu, neki građani imaju naviku odbaciti svoj glomazni otpad uz obalu jezera. Nabavili smo rampe koje će se zaključavati svaki dan u 18 sati, tako da se bezobzirnim građanima spriječi ulazak na jezera", objasnio je Mario Pisk, dopredsjednik Ribolovnog doma.

Vezani članci:

arti-201102200308006 arti-201011090672006 arti-201007080132006

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali