Ebola pred vratima, Hrvatska nema pravi odjel karantene

S obzirom na prve slučajeve zaraze ebolom u Europi, ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je kako je Hrvatska spremna za pojavu ebole, te da surađuje sa svim inozemnim institucijama na razini EU-a koje se bave sprečavanjem širenja te bolesti.

Varga kaže kako je vjerojatnost da zaraza dođe u Hrvatsku manja nego drugdje, jer je Hrvatska zemlja s manje migracija. “Šanse su puno manje nego drugdje, ali bez obzira na to bdijemo nad tim problemom”, izjavio je Varga novinarima nakon sjednice Vlade.

Granična sanitarna inspekcija spremna

Dodao je kako je za moguću pojavu ebole sve spremno u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” kao i na graničnim prijelazima gdje je granična sanitarna inspekcija spremna za slučaj da se nešto dogodi kako bi se što prije poduzele epidemiološke mjere sprečavanja širenja bolesti.

Nije bilo sumnji na zarazu ebolom

Pročelnica Odjela za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević prof. Alemka Markotić kaže kako u Hrvatskoj dosad nismo imali sumnji na zarazu ebolom, te da je u toj Klinici za prijem oboljelih pripremljeno šest kreveta na odjelu za izolaciju, dok su još četiri kreveta za izolaciju u riječkom KBC-u.

Nemamo pravi odjel karantene

“Za mogući slučaj zaraze spremni smo koliko to možemo biti, imamo dovoljno opreme i znanja, ali još nitko nema dovoljno iskustva sa tom bolesti”, kazala je Markotić za Hinu.

Dodaje ipak kako u Hrvatskoj nemamo pravi odjel karantene jer u odjelu za izolacije u Klinici za infektivne bolesti još nisu dovršeni strojarski radovi koji bi osigurali podtlak u sobama za izolaciju, a što predstavlja dodatnu barijeru za izlazak virusa iz tih prostora. Ističe kako je za dovršetak tih radova potrebno između 4,5 i 5 milijuna kuna, a iz klinike ih potražuju već sedam godina.

Povratak na Net.hr