E, stvarno, jel' stiže Angela Merkel?

Za organizaciju proslave postavili su čovjeka koji je jednostavno nedorastao tom zadatku, pa je on tulavo najavio gošću koja nije potvrdila dolazak.

29.6.2013.
12:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako je žalosno kada te svako malo podsjete koja smo mi ukleta provincija. Bilo da gledaš sirote komunalce kako iz dana u dan peru ulice kojima će prolaziti strane delegacije, pa čak i cestu od aerodroma prema glavnom gradu, ili slušaš maloumnu frazu o tome kako se "Hrvatska vraća kući" (upozoravam, sljedeći koji je upotrijebi dolazi u ozbiljnu opasnost da ga/je ošišam na ćelavo), ili je dostatno to što se za organizaciju proslave postavi čovjeka koji je jednostavno nedorastao tom zadatku, pa on tulavo najavi gošću koja nije potvrdila dolazak. Diplomatski gaf, samo takav koji je postao prvorazredno političko pitanje. arti-201306280048006 na proslavu na koju nije ni rekla da će doći? Koga briga?

Puzanje pred blatnim čizmama

Sve me to užasno podsjeća na onaj slavni posjet američkog predsjednika Billa Clintona Hrvatskoj, kada su gospodina u kožnoj letačkoj jakni i blatnim čizmama, koji je izašao na pistu zapaliti pljugu dok mu se puni Air Force One, dočekali kompletan državni vrh na crvenom tepihu, postrojeni svečani zdrug u smiješnim uniformama i umjetnine koje su samo za tu prigodu prebačene iz muzeja i galerija u VIP salon Plesa.

Hrvatski preporod na Trgu

Provincija nije nužno stvar geografije, već mnogo više svijesti; nažalost, malo se promijenilo od Tuđmanovih vremena. Možda samo toliko da ipak nikome neće pasti na pamet da prenese svečani Bukovčev zastor iz HNK-a na Trg. Valjda.

Je li nedolazak Angele Merkel poruka? Jest. Koliko nama, da smo nevažni, toliko i Europi, da Njemačkoj proširenje i Unija nisu važni, toliko i njezinoj domaćoj javnosti, da Angela Merkel i CDU nemaju ništa s ulaskom zemlje koja bi mogla za koji mjesec ili godinu tražiti pomoć. Ali koga briga? Ulazak u Europsku uniju je ostvarenje našeg sna, a ne Merkeličina. A naš san nije da nam na proslavu dolaze velike face nego da naše male face imaju ista prava kao i male face iz te Unije. I o tome se radi.

"Vjetrovit put u EU"

Možda, samo možda će jednoga dana Hrvatska postati država kakvu smo sanjali prije 22 godine kada smo izglasali svoju samostalnost. I taj je zanos koji nas je držao u ono ljeto 1991. prije nego je zgažen crveni fićo u Osijeku (za mene je to početak rata, vi si birajte svoj datum) dobro spomenuo u svom govoru na sjednici Europskog vijeća premijer specijal-201012070191004-Zoran Milanović, koji je doduše dan ranije kazao da je naš put prema Uniji bio "dug i vjetrovit" htjedući vjerojatno reći da je bio "dug i zavojit", ali dobro, nije specijal-201012070191004-Milan Bandić jedini arti-201306270984006. Međutim, svi znakovi pokazuju da ćemo vrlo teško postati ta zemlja u kojoj smo se nadali (lijepo) živjeti. Europska unija je nedavno usvojila izmjene proračuna po kojima će arti-201306270522006.

Diletanti

Međutim, to nije lova koja će jednostavno sjesti Liniću na račun, to je lova koja se daje za konkretne projekte, na zahtjev. I dok u Poljskoj, arti-201306110511006 na izvlačenju love radi 11.000 ljudi, kod nas na tome radi šačica ljudi u ministarstvima i po jedinicima lokalne samouprave, a najvažniji je dio posla prepušten skupim privatnim konzultantima, umjesto da kao u Poljskoj seljacima, udrugama i lokalnoj samoupravi kompletna usluga pripreme i pisanja projekata bude besplatna. U Poljskoj se pred ulazak u Uniju i Crkva uključila u obavještavanje i poticanje seljaka da se prijave za poticaje EU, kod nas je Crkva prezauzeta homoseksualcima i komunistima.

specijal-201012070191004-Vlada RH umjesto da ovih nekoliko dana kada smo s jedne strane zvijezda u međunarodnim medijima iskoriste za promociju Hrvatske, a s druge strane dane kada se u domaćim medijima govori samo o EU iskoriste da pripreme ljude na težak i vrlo unosan posao koji je pred nama, oni u tjednu pred ulazak pažnju javnosti skreću na arti-201306280580006 kojim arti-201306260794006. Zar stvarno nitko, ali baš nitko nije mogao ranije pokrenuti pitanje Europskog uhidbenog naloga? Ili se s time nije moglo pričekati? I zar baš nitko sve dok nas glasnogovornica Komisije nije opalila po prstima nije znao ustati i reći "Ovaj, oprostite, ali to neće ići, mi smo potpisali nešto drugo." Možda su namjere premijera i ekipe čiste i nitko ne želi čistiti Perkovića, ali zašto sada? Zar se to nije moglo ranije ili kasnije, svejedno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naje***i smo mi i ovako i onako, samo će nas u međuvremenu primiti u EU

Koliko me nerviraju ovi po kojima se "Hrvatska vraća kući", toliko me nerviraju i ovi što po forumima i Fejsu zlurado najavljuju kako smo od ponedjeljka nadalje "naje***i".

Ma, naje***i smo mi i ovako i onako, samo ćemo u međuvremenu ući u Europsku uniju, a to će imati vrlo malo veze s time.

Možda će te zanimati

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.