DW: Što Srbija očekuje od Josipovića?

Nakon izbora Josipovića za predsjednika Hrvatske, analitičari u Beogradu su ocijenili da se time otvara mogućnost poboljšanja odnosa. Ima i onih koji smatraju da ćemo se još ‘sto puta vraćati u Jasenovac, u Oluju i probleme oko granica’.

Uoči stupanja na dužnost novog predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, Deutsche Welle analizira što se od njega očekuje u susjednoj državi. Može li Josipović utjecati na poboljšanje, trenutno ne baš najsrdačnijih, političkih odnosa?

Podsjećaju da je Josipović rekao da je “pružio ruku” Srbiji, ali da Tadić nije prihvatio poziv za inauguraciju zbog toga što će u Zagrebu biti i predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju.

Dolaskom Josipovića na Pantovčak, analitičari u Beogradu ocjenjuju da se time otvara mogućnost poboljšanja odnosa između Srbije i Hrvatske, koji su na najnižoj točki od 2000. godine, kada je u obje države došlo do smjene vlasti. Kao jedan od razloga navode Josipovićevu izjavu kojom je najavio mogućnost povlačenja tužbe za genocid iz 1999. godine, što je uz pitanje neriješenih granica, jedno od najkrupnijih pitanja koja opterećuju odnose dviju zemalja.

Ključno je pitanje kolika je stvarna moć Josipovića i koliko on realno može utjecati na odnose Srbije i Hrvatske?

Bivši glavni i odgovorni urednik tjednika Nin i dobar poznavatelj prilika u regiji, Slobodan Reljić, za DW-word.de kaže da je “obamamanija” nakon izbora Josipovića splasnula i da realnost već ulazi u srpsko-hrvatske odnose.

“Ovo je, ipak, previše komplicirano vrijeme da bi jedan čovjek mogao biti toliko bitan faktor”, kaže Reljić.

On ocjenuje da će ekonomska kriza koja polako prerasta u društvenu, dodatno zakomplicirati odnose.

“Rasti će prvo unutarnje napetosti, jer svaka od tih zemalja ima svoje probleme a onda će ih izvoziti, jer im je tako najlakše.Tako ćemo se sto puta vraćati u Jasenovac, u Oluju, probleme oko granica, oko Bosne, ekonomske razlike. Nečije pristojno ponašanje tu ne može biti od neke velike pomoći. Čak i da Josipović ima veće ovlasti i da su njegove namjere onakve kakve se u Beogradu shvaćaju, on ne može bitnije utjecati na odnose dvije države”, kaže Reljić.

Na članicu srbijanskog parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Vesna Pešić Josipović je stavio pozitivan dojam:”Moć ne mora biti samo u okviru kompetencija, njegova moć proizilazi iz toga što je direktno biran. Mogao bi tako utjecati i na kvarenje odnosa u regiji, ali ja nemam takav dojam, već da je to jedan kooperativan čovjek”.

Prethodni članak:

arti-201001140677006
arti-201001210036006

Povratak na Net.hr