KADROVIRANJE

DVOJICA POZNATIH HDZ-ovaca NAPUŠTAJU SABORSKE KLUPE: Evo gdje su završili i zašto se samo jedan od njih može vratiti

Sabor je ove godine u veljači ukinuo zastupnički imunitet Kustiću na zahtjev Državnog odvjetništva u Vukovaru zbog pokretanja kaznenog postupka zbog izazivanja prometne nesreće

Dvojica HDZ-ovih zastupnika, Andrija Mikulić i Marijan Kustić, napuštaju saborske klupe zbog odlaska na nove dužnosti, piše Slobodna Dalmacija. To je potvrđeno na današnjoj sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva, a očekuje se da će odluku Sabor u petak rutinski izglasati.

ANDRIJA MIKULIĆ POSTAJE GLAVNI DRŽAVNI INSPEKTOR: HDZ-ovac će imati status državnog dužnosnika

Novi državni inspektorat

Naime, Vlada je prošlog tjedna imenovala Mikulića glavnim državnim inspektorom. Kako je riječ o funkciji koja je nespojiva s onom zastupničkom, Mikulić je zatražio zamrzavanje saborskog mandata od 1. travnja.

S obzirom na to da je Mikulić predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, isto je učinio i u Skupštini u kojoj će ga naslijediti ugledni liječnik Drago Prgomet. Mikulića će u Saboru zamijeniti Ante Plazonić, predsjednik podružnice HDZ-a iz Sesveta. On je podrijetlom iz Vrlike, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić imenovao ga je lani posebnim suradnikom za ostvarenje projekta produžetka zagrebačke Branimirove ulice.

Promjena statuta

Predsjednik Ličko-senjskog HDZ-a Marijan Kustić podnio je ostavku 1. travnja i s tim datumom prestaje mu teći saborski mandat. S obzirom na to da je u Sabor ušao 2017. godine kao zamjena Darku Milinoviću, Kustić se ne može vratiti u Sabor, za razliku od Mikulića koji je svoj mandat zamrznuo.

Iako je Milinović izbačen iz HDZ-a, on ima pravo povratka u saborske klupe jer je njegov mandat neotuđiv. Umjesto Kustića u Sabor ulazi Martin Baričević, načelnik općine Jasenice u Zadarskoj županiji, koji je ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice općina.

Naime, nakon što je promijenjen statut Hrvatskog nogometnog saveza prema kojoj kandidati za izvršnog direktora mogu biti i osobe sa srednjom stručnom spremom Kustić je izabran prošlog tjedna za izvršnog direktora. Naime, Kustić je završio samo srednju Ugostiteljsko-turističku školu u Zagrebu. Sabor je ove godine u veljači ukinuo zastupnički imunitet Kustiću na zahtjev Državnog odvjetništva u Vukovaru zbog pokretanja kaznenog postupka zbog izazivanja prometne nesreće.

KUSTIĆ O NESREĆI ZA NET.HR: HDZ-ov zastupnik otkrio kako je prošao alkotest nakon prometne u kojoj je ozlijeđen savjetnik predsjednice

Povratak na Net.hr