PRIRODAN TIJEK?

DVIJE SMRTI NAKON CIJEPLJENJA U HRVATSKOJ; Capakova zamjenica: ‘Poklopilo se. Smrtni ishodi su očekivani kada se cijepi takva populacija’

‘Smrtni se ishod kod dvoje korisnika poklopio s činjenicom da su prije toga cijepljeni. Smrtni ishodi su očekivani kada se cijepi takva populacija’

Nakon što su u Hrvatskoj poslije cijepljenja protiv koronavirusa zabilježena dva smrtna slučaja, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin izjavila je za HRT kako su smrtni ishodi očekivani kada se cijepi takva populacija te da se smrtni ishod kod dvoje korisnika domova poklopio sa cijepljenjem.

“Kad smo radili plan cijepljenja i u prvu fazu cijepljenja stavili stanovnike domova za starije i nemoćne bili smo svjesni da je u pitanju populacija u kojoj je mogućnost smrtnog ishoda najveća u odnosu na ostatak populacije. Ako bismo gledali u odnosu na 20 tisuća korisnika domova koje smo mi do sada cijepili, smrtni se ishod kod dvoje korisnika poklopio s činjenicom da su prije toga cijepljeni. Smrtni ishodi su očekivani kada se cijepi takva populacija. Ono što stručnjaci trebaju utvrditi je može li se uopće govoriti o povezanosti s cijepljenjem ili zapravo radi o prirodnom tijeku događaja i činjenici da se radi o osobama koje su u trenutku cijepljenja bile u terminalnim fazama života”, ustvrdila je Pavić Šimetin.

U SBRIJI DANAS POČINJE MASOVNO CIJEPLJENJE PROTIV COVIDA-19: Srbija dosad nabavila više od milijun doza cjepiva, naručili su još 6 milijuna

‘Cijepljenje ima apsolutnu prednost’

Istaknula je da je već u kliničkoj studiji, na osnovu koje je odobrena upotreba cjepiva, cijepljeno 20 tisuća ljudi te da nitko od njih nije umro. “Ako mi sada uzmemo 20 tisuća naših građana i mogućnost da će 5% njih u narednom periodu oboljeti, to je 1000 obolijevanja. Od toga, prema smrtnosti koju sad imamo, može se očekivati da će 17 preminuti. Kada usporedimo te brojke s brojkama iz kliničke studije posve je jasno da cijepljenje ima apsolutnu prednost pred necijepljenjem jer se ipak radi o teškoj bolesti”, kaže Pavić Šimetin.

Što se tiče mutirane inačice koronavirusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji i koji se puno brže širi od izvornog, Pavić Šimetin je rekla da liječnike uvijek brine pitanje mutacije kod virusa. “Ono što je ohrabrujuće kod svega toga je da kod novog soja virusa nije pogoršana klinička slika oboljelih, a također cjepivo djeluje i na taj soj. To je ono što za sada znamo. Problem je veći potencijal širenja virusa”, rekla je Pavić Šimetin dodavši da za sada kod nas nije utvrđeno širenje tog novoga soja virusa.

UGLEDNI INFEKTOLOG HVALI HRVATSKU STRATEGIJU BORBE PROTIV COVIDA: ‘Države mogu učiti od vas’; No, problem su ‘covid’ putovnice

Korištenje maski

Na pitanje voditelja da kolika je korist od maski koje nisu FFP2, a koje su postale obvezne u Njemačkoj, odgovorila je da prema dosadašnjem iskustvu bolja je ikakva maska nego nikakva maska. “Što je veća razina sprječavanja prolaska virusa, to je bolje. Uvijek je problem korištenja medicinskih maski u općoj populaciji pravilna uporaba istih”, kaže.

Rekla je da je hrvatski pristup neka sredina između drastičnih mjera koje uvodi Njemačka i relaksiranog pristupa koji vlada u Bosni i Hercegovini. “Svatko bi trebao krenuti od toga što je esencijalno za obitelj i društvo i to provoditi, a drugih se stvari odreći ili smanjiti na minimum dok se ne procijepi dovoljan dio populacije”, poručila je Pavić Šimetin.

MEDICINSKA SESTRA IZ SPLITA OTVORILA DUŠU: ‘Znate što? Najviše sam umorna od vas koji mislite da nas plaćaju da lažemo’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr