KOLIKO SU SIGURNE HRVATSKE PLAŽE? / Dvije su 'dobile jedinice': 'Nije to prvi put. Fekalije s te plaže su se 2019. vidjele iz svemira!'

Unatoč strogim kriterijima ocjenjivanja i izvrsnoj kakvoći mora, dvije su plaže zatvorene zbog zagađenja

3.8.2021.
8:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U trenutku kada se hvalimo izvrsnim turističkim brojkama, vrijedi spomenuti i da na našoj obali postoje zagađene plaže. Crvenu oznaku dobile su plaže u Fažani i Mokošici, no pitanje je ima li još opasnih mjesta za kupače. Na Kvarneru tijekom sezone odrade 10 analiza kakvoće. Nedavno je završena šesta, u kojoj je obrađeno 270 točaka.

"Velika većina točaka je izvrsne kakvoće, 14 točaka ocijenjeno je ocjenom dobar i četiri točke zadovoljavajućom ocjenom. To jesu u ovom trenutku nešto opterećenije točke, ali to ne znači da ćemo pri idućem uzorkovanju imati takvu ocjenu", objašnjava za RTL Arijana Cenov iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Problemi s kanalizacijom

Plaža u Fažani dobila je jedinicu i nije joj to prvi put. Fekalije s te plaže su se 2019. vidjele iz svemira. Ovog puta, plaža je zagađena opet zbog fekalija. Naime, puknula je crpna stanica, pa se sadržaj kanalizacije ponovno izlio u more.

"Zbog velikog opterećenja, kojeg svake godine doživljavamo u špici sezone, došlo je do propusta oborinske i fekalne odvodnje na samu plažu koju smo preventivno zatvorili. Kvar je saniran i sad čekamo očitovanja Zavoda za javno zdravstvo, kako bismo ponovno stavili plažu u funkciju", kaže direktor Komunalca Fažana, Danijel Ferić.

More nije za kupanje ni u dubrovačkoj Mokošici, također zbog fekalija. Dok bi plaža u Fažani mogla biti otvorena već u utorak, ona u Mokošici će ostati zatvorena do kraja sezone. Naime, ondje traju radovi na kanalizacijskoj mreži.

"Katastrofa, tamo stanujem. Rekli su mi ovdje da je to kanalizacija. Pogledao sam je li u redu. Danas je u redu i jučer je bilo u redu", ispričao je Vladislav Glukhov iz Rusije, a Stanko Pavlović iz obližnjeg Šipana dodaje: "Mi se tu često kupamo i nikakvih problema nismo imali, da smo vidjeli onečišćenja".

Stroži kriteriji ocjenjivanja

S druge strane, more je u 97 posto našeg priobalja izvrsne kakvoće, unatoč strožim kriterijima ocjenjivanja. Naime, more nam je ionako čišće nego u drugim europskim zemljama, pa je po njihovim kriterijima nemoguće određivati stupanj zagađenja. Mi bilježimo i najsitnije mrlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali