ZAHLAĐENI ODNOSI

DVIJE GODINE BEZ VELEPOSLANIKA U MOSKVI: Napokon je dogovoreno tko će biti hrvatski ambasdor u Rusiji

Ionako hladni odnosi Hrvatske i Rusije dodatno su zahlađeni nakon posjete premijera Andreja Plenkovića Ukrajini gdje je domaćinima ponudio iskustva mirne reintegracije Podunavlja za tamošnje odmetnute proruske regije, a o Krimu je govorio kao ‘okupiranom teritoriju’.

Moskvi to nije promaklo, pa je rusko Ministarstvo vanjskih poslova smjesta odaslalo oštro priopćenje koje su u hrvatskoj Vladi pokušali prikazati kao poruku ‘niže razine’. Prije toga je otkazan i Hrvatsko-ruski gospodarski forum koji je trebao biti održan ovoga mjeseca, a upitno je hoće li uopće biti održan iduće godine.

MOSKVA BIJESNA NA PLENKOVIĆA: ‘Bolje vam je da se bavite svojim problemima’

Iz predstavništva HGK u veleposlanstvo

Uza sve to, Hrvatska u Moskvi već dvije godine nema veleposlanika zbog čega je nedavno izrazio nezadovoljstvo i veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov. No, kako doznaje Jutarnji list, barem po tom pitanju odnosi Hrvatske i Rusije bit će donekle popravljeni.

Naime, hrvatski državni vrh se, još dok je premijer bio Tihomir Orešković, suglasio da veleposlanik u Moskvi bude Jakov Despot, direktor predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Moskvi. On je, piše Jutarnji list, hrvatskim gospodarstvenicima unatoč sankcijama otvarao vrata u Moskvi, nakon čega su realizirani mnogi milijunski poslovi.

MOSKVA UZVRATILA UDARAC PLENKOVIĆU, VELEPOSLANIK U ZAGREBU: ‘To je službena pozicija Rusije, morate to prihvatiti!’

Odugovlačilo se s kadrovskim rješenjem

Nakon odlaska bivšeg veleposlanika u Moskvi Igora Pokaza odugovlačilo se s rješenjem. Dogovor nije postignut za vrijeme vlade Zorana Milanovića, a nije se baš žurilo niti kada je u Banske dvore zasjeo Oreškovićev tim, iako je tada načelno prihvaćeno da Despot bude veleposlanik.

Na sve to došao je Plenkovićev posjet Ukrajini uoči summita EU i Ukrajine, što je loše ‘sjelo’ Moskvi. A u svoj toj mini-krizi, Hrvatska nije imala veleposlanika u Rusiji.

‘NEUGODNO SMO IZNENAĐENI’: Šef HGK otkrio zašto je otkazan hrvatsko-ruski gospodarski forum

 

Povratak na Net.hr