PRECJENJIVANJE VLASTITIH MOGUĆNOSTI

DVIJE AKCIJE SPAŠAVANJA NA IVANŠČICI; HGSS upozorava: ‘Izbjegavajte alkohol i druge supstance za poboljšavanje doživljaja’

Još jednom (novim) izletnicima skreću pozornost na poštivanje osnovnih načela parkiranja i prometne kulture

Prošle nedjelje je HGSS stanica Varaždin u kratkom vremenskom razdoblju imala dvije intervencije na Ivanščici – obje uzrokovane zimskim uvjetima na planini.

“Još jednom podsjećamo da Ivanščica – iako omiljeno izletište sa sve većim brojem posjetitelja – nije šetalište niti obično izletište, već planina s visinom iznad 1000 metara na kojoj se vremenski uvjeti bitno razlikuju od podnožja, ali se i vrlo brzo mogu promijeniti. Opremu, fizičku pripremljenost i izbor rute za planinarenje trebalo bi uvijek prilagoditi uvjetima na brdu, realno procijeniti vlastite mogućnosti i izbjegavati alkohol i druge ‘supstance za poboljšavanje doživljaja'”, poručuju, prenosi Varaždinski.

ZIMSKE RADOSTI NA MEDVEDNICI: HGSS poslao jasno upozorenje građanima: ‘Sanjkajte se tamo gdje je moguće’

Osnovna načela parkiranja

Dodaju da se nekoliko vikenda susreću s još jednim problemom podno Ivanščice (a i drugih lokalnih brda), a to je izuzetan manjak osnovne prometne kulture.

“Gotovo svako proširenje šumskih puteva postalo je parking-mjesto, neovisno o tome radi li se o zelenoj površini ili ne. Osim toga, većinom se nimalo ne vodi računa o mogućnosti pristupa interventnih vozila, što je nedavno dovelo i do onemogućavanja intervencije lokalnom DVD-u, kao i do izvlačenja vozila koja su otklizala na oranice i druge površine”, tvrde u HGSS-u.

Još jednom (novim) izletnicima skreću pozornost na poštivanje osnovnih načela parkiranja i prometne kulture, pogotovo na micanje interventnim vozilima s upaljenim rotacijskim svjetlima. “Imajte na umu da su mjesta na koja parkirate, kao i staze kojima se krećete, u konačnici nečije vlasništvo – a taj netko sigurno ne želi pregaženu i vozilima razrovanu zemlju ili šumu, kao niti ambalažni otpad koji sve češće srećemo na putevima i parkiralištima.”

GUST SNIJEG PROUZROČIO KAOS DILJEM ZEMLJE: U Mrkoplju akcija HGSS-a, spašavali su troje ljudi i psa zametene u snijegu

Očuvanje okoliša

Ističu da zahvaljujući dobroj volji vlasnika parcela, kao i entuzijazmu lokalnih planinarskih društava, imaju dobro označene i sigurne planinarske puteve koji su dostupni svima.

“To ne znači da baš svi moraju svakog vikenda proći tim putevima. Planina i šume su u svojoj suštini biljna i životinjska staništa, i krajnji cilj svih nas, ‘korisnika’, trebao bi biti očuvanje okoliša takvim kakav jest (ili u boljem stanju), a ne samo odrada treninga ili lagodna razbibriga do kad se ne otvore ugostiteljski lokali. Imajte na umu da naša županija zapravo obiluje mjestima za boravak u prirodi, pa nije strahota niti okrenuti se na punom parkiralištu i promijeniti odabir izleta za taj dan”, poručuju iz HGSS-a.

Dodaju da nije na odmet pročitati o planinarskoj etici u Hrvatskom planinaru, časopisu HPS-a.

Povratak na Net.hr