FOTO: ‘Pali’ gej poljupci na Kaptolu, uhićeno nekoliko antiprosvjednika

Nakon što su na prosvjedu na zagrebačkom Kaptolu ‘pali’ poljupci među pripadnicima LGBT zajednice, antiprosvjednici su odgovorili uvredama i podizanjem srednjeg prsta. Nekoliko njih je i uhićeno.

16.00 Prosvjed je završio i pripadnici LGBT zajednice se organizirano razilaze uz pomoć policije koja će ih prevesti na sigurno. Zadovoljni su današnjim prosvjedom na kojem su, kako kažu, izignorirali uvrede te pokazali što znači ljubav.

15.45 Privedeno je troje protivnika gay skupa, svi 14-godišnjaci jer su bacali jaja i upaljače. Pozvat će roditelje po njih, a gonit će ih prekršajno, piše Večernji list.

15.20 Nakon što su ispred Zagreb Pridea građani pozvani da iskažu ljubav jedni prema drugima, pao je i prvi poljubac i to između dvije djevojke. Na to su antiprosvjednici odgovorili povikom: “Ubi, ubi p…” i pokazivanjem srednjeg prsta.

15.00 – Nešto prije 15 sati na Kaptolu su se pojavili i pripadnici LGBT zajednice koji su za danas najavili masovno lubljenje u sklopu prosvjeda. Donijeli su transparente ‘Ljubi bližnjega svoga’ i ‘Ja sam muškarac s vaginom’.

14.50 – “Zagrebačka nadbiskupija ograđuje se od prosvjeda ispred Katedrale. Pozivamo na dostojanstvo i poštivanje tog prostora”, poručuju iz Zagrebačke nadbiskupije vezano uz današnji prosvjed LGBT osoba, piše Media servis.

14.20 – Isred katedrale u Zagrebu okupilo se oko 150 interventnih policajaca. Ima i oko 20-ak marica. Ondje je i oko 250 branitelja koje je navodno pozvala HVIDR-a kako bi održali protuprosvjed.

13.00 – Oko katedrale su se počeli okupljati policajci koi će osiguravati prosvjed Zagreb Pridea-a na kojem je najavljeno masovno ljubljenje.

‘Pokažimo da se ne plašimo braniti svoja prava’

Zagreb Pride je za subotu u 15 sati najavio prosvjed kojim će podići glas protiv homofobije koju je Katolička crkva, kako kažu, izrazila u raspravama o zdravstvenom odgoju.

“Pokažimo da hrvatski lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe, kao i naše obitelji, prijatelji/ce, susjedi/e i podržavatelji/ice neće šutjeti i vječno podnositi najstrašnije uvrede i vođenje kampanje koja može uništiti mnoge živote, naročito mladih LGBT osoba.

Pokažimo da se umijemo dostojanstveno i ponosno suprotstaviti nastojanjima da se naše ljudsko dostojanstvo pogazi! Pokažimo da se ne plašimo braniti svoja prava! Pokažimo da se ne plašimo napada! Pokažimo da mi volimo, a ne mrzimo!

Dođite ljubiti bližnjeg svog pred Katedralu zajedno sa Zagreb Prideom”, pozvali su iz udruženja Zagreb Pridea.

Povratak na Net.hr