DVA MJESECA OD NOVOG ZAKONA: / Najveća kazna bila je 30.500 kuna, a do sada je čak 100 vozača završilo iza rešetaka

Dva mjeseca dosljedne primjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama rezultiralo je s 1347 sankcioniranih počinitelja od čega je 40 posto uhićeno

10.10.2019.
13:01
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kao što je i najavljeno, policija je s prvim danom stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama krenula s njihovom primjenom kako bi ispunila svrhu i krajnji cilj njihove izmjene, a to je povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, povećanje prometne kulture te, što je najvažnije, smanjenje smrtnog stradavanja u prometu.

U prva dva mjeseca primjene novog Zakona (1. kolovoza do 30. rujna) sankcionirano je 1347 počinitelja koji su počinili 1434 najteža prekršaja za koje je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana, izvijestio je MUP.

Najčešće evidentirani najteži prekršaji

- 528 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola gdje je koncentracija bila veća od 1,50 g/kg, - 465 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava za upravljanje vozilom, - 216 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom, - 118 prekršaja odbijanja podvrgavanja ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina.

Od 1347 sankcioniranih počinitelja, njih gotovo 40 posto, odnosno 537 počinitelja, je uhićeno. Nadležnim sudovima je za 1078 utvrđenih prekršaja predložena novčana kazna, dok je za njih 356, dakle u više u 30 posto slučajeva, predložena kazna zatvora. Za 100 počinitelja su potvrđene kazne zatvora, a za njih 111 nisu, dok se ostali postupci još vode.

Maksimalne kazne

Maksimalne potvrđene kazne zatvora od 30 do 60 dana nadležni su sudovi određivali u slučajevima gdje su počinitelji: upravljali vozilima pod utjecajem alkohola gdje je koncentracija bila veća od 1,50 g/kg; upravljali vozilom prije stjecanja prava; upravljali vozilom za vrijeme dok im je izrečena mjera zabrane upravljanja.

Trenutno je maksimalna potvrđena novčana kazna u iznosu od 30.500 kuna.

Smanjen broj smrtno stradalih

Učinak najave i provođenja ovih pooštrenih sankcija može se očitati tamo gdje je najvažnije, u broju smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama.

U prvih devet mjeseci 2019. godine smrtno je stradalo 35 osoba manje nego u istom razdoblju prošle godine (2019. smrtno je stradalo 209, a 2018. 244 osobe). Ako gledamo samo dva promatrana mjeseca (kolovoz i rujan), ove je godine smrtno stradalo 10 osoba manje nego u navedena dva mjeseca prošle godine (2018. godine u kolovozu i rujnu smrtno je stradalo 67 osoba dok je u istom razdoblju 2019. godine smrtno stradalo 57 osoba).

Neki i dalje čine teške prometne prekršaje

Ipak, uvodno navedene brojke pokazuju da dio vozača u prometu i dalje čini teške prometne prekršaje, čime ne ugrožavaju samo sebe, već i druge sudionike u prometu. Iz tog razloga, ali i radi preveniranja teških prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će kontinuirano tijekom narednog razdoblja, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti.

Kao i dosad, one će biti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, ali i prekršaja vozača mopeda i motocikala:

- vožnje pod utjecajem alkohola, - nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, - nekorištenja sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece), - nepropisne uporabe mobitela, - nekorištenja zaštitne kacige na mopedima i motociklima, kao i drugih prekršaja koje radi ova skupina sudionika u prometu: vožnje bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljanje neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom i dr., - drugih teških prekršaja čijim činjenjem se događaju najteže prometne nesreće.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali